Washington DC on virallinen Yhdysvaltojen pääkaupunki. Silti se ei ole ehkä suosituin matkakohde jos sitä vertailee toisiin USA:n isoihin kaupunkeihin, kuten New York, Los Angeles, Miami tai Las Vegas. Mutta toki se on kuitenkin vierailun arvoinen paikka.

Washington DC:n kaupunki ei ole vain poliittisen vallan keskus vaan siellä on todella hyviä museoita, sotasankareiden ja presidenttien muistomerkkejä sekä monia muita mielenkiintoisia paikkoja. Lisäksi se on suhteellisen helppo kaupunki kiertää kävellen kun kaikki turistikohteet sijaitsevat melko lähellä toisiaan.

Kerromme tässä parhaat top 10 nähtävyydet, joihin ehdottomasti kannattaa tutustua jos käy matkalla Yhdysvaltojen pääkaupunkiseudulla.

1. Valkoinen talo

Ehdottomasti ”White House” on yksi suosituimmista nähtävyyksistä Washingtonissa. Se on Yhdysvaltojen presidentin virka-asunto ja työpaikka. Aiemmin presidentit asuivat New Yorkissa ja Philadelphiassa, mutta vuonna 1789 hallinto halusi tehdä virallisen asuintalon Washingtoniin. USAn ensimmäinen presidentti George Washington oli valitsemassa paikkaa, johon rakennus tulee. Rakennuksen suunnittelukilpailun voitti irlantilaissyntyinen James Hoban. Vuonna 1800 John Adams oli ensimmäinen presidentti, joka muutti siihen vielä silloin keskeneräiseen taloon. Valkoinen talo nimen virallisti vasta Theodore Roosevelt vuonna 1901.

Valkoisen talon sisälle järjestetään kierroksia, mutta ne tarkoitettu pääasiassa USAn kongressin jäsenille. Valkoisen talon sivuilla lukee, että ulkomaalainenkin voi päästä kierrokselle varaamalla se Washingtonin kaupungissa sijaitsevan oman maan suurlähetystösi kautta. Kuitenkin käytäntö onkin muuttunut ja tämä ei ole enää mahdollista. Tästä on myös maininta Suomen suurlähetystön Washingtonin nettisivulla.

Top 10 nähtävyyttä Washington DC
The White House (Valkoinen talo)
Top 10 nähtävyyttä Washington DC
Näet Valkoisen talon lähimmin eteläpuolelta Pennsylvania avenue kadulta.

2. U.S. Capitol

United States Capitol on Yhdysvaltain kongressin rakennus, jossa kokoontuvat edustajainhuone ja senaatti. Se rakennettiin vuonna 1800 ja sitä on laajennettu myöhemmin monta kertaa mm. Capitolin tuttu kupoli valmistui 1866 ja sen suunnitteli Thomas U. Walter.  Samaan aikaan kun järjestettiin suunnittelukilpailu Valkoiselle talolle, niin oli myös kilpailu Capitol rakennuksen suunnittelusta. Lopulta kaikista piirustuksista valittiin William Thortonin suunnitelma vuonna 1793. Sama mies James Hoban, joka suunnitteli Valkoisen talon, niin oli johtamassa rakennusprosessia.

Capitolin sisällä voi käydä vierailulla Capitol Visitor Centerissa maanantaista lauantaihin klo 8.30-16.30. Sinne kannattaa mennä heti kun se aukeaa aamulla ja mielellään jo tätä ennen sinne jonottamaan. Kierrokset ovat ilmaisia ja niihin voi jo etukäteen ilmoittautua, muttei ole pakko. Itse meni aamulla sinne heti ennen sen aukeamista ja pääsin hyvin kierrokselle. Jono vaan oli hyvin pitkä. Sisällä on turvatarkastus, eikä sinne saa viedä mitään ruokaa eikä juotavaa. Ulkona on roskikset, johon ne voi heittää pois. Kun pääset sisään, niin siellä menet ensin tiskille, jossa saat tarran, joka laitetaan paidan päälle. Sitten sinut ohjataan noin 15 hlön ryhmään. Kierros kestää 45 min ja alkaa orientaatio videolla Out of Many, One. Opas jakaa kuulokkeet, minkä jälkeen näyttää eri paikkoja rakennuksesta ja samalla kertoo historiasta.

Yhdysvaltain kongressin rakennus (U,S Capitol)

3. National Mall / Washington monumentti

National Mall on pitkä puisto Washingtonin keskustassa. Puistossa on tunnettuja nähtävyyksiä kuten Washington monumentti, Luonnonhistoriallinen museo, National Gallery of Art, Smithsonian instituutti ja Lincolnin muistomerkki.  Sen suunnitteli Pierre Charles L’Enfant, ja puistosta piti alun perin tulla kävelykatu, mutta suunnitelma muutettiin.

Näkyvin nähtävyys puistossa on Washington monumentti on 169 metriä korkea obeliski, joka on nimetty George Washington presidentin kunniaksi. Se valmistui vuonna 1884 ja sen suunnitteli Robert Mills. Monumentti oli muutaman vuoden ajan maailman korkein rakennus ennen kuin Eiffel torni rakennettiin vuonna 1889.

Ylös monumenttiin ei pääse 2019 kevääseen asti, kun siellä korjataan hissiä. Tämän vuoksi en päässyt käymään sisällä. Normaalisti se on auki joka päivä klo 9-17. Sisäänpääsy vaatii lipun ja sisällä on turvatarkastus. Monumentin sisäänpääsy on muuten ilmainen saman päivän vierailulle, mutta lippuvarauksia voi tehdä hintaan 1,50$. Ilmais- ja etukäteisliput saa Washington Monument Lodgelta 15th kadulla. Lisää tietoa voit löytää täältä.

National Mall puisto
Washington monumentti

4. Lincoln muistomerkki

Tämä näyttävä 16. presidentin muistomerkki sijaitsee National Mallin toisessa päässä. Se rakennettiin vuosina 1914-1922 ja sen suunnitteli Henry Bacon. Lincolnin patsas, jossa hän istuu tuolilla keskellä rakennusta, valmistui vuonna 1920 ja sen suunnitteli Daniel Chester French. Muistomerkin seinille on kaiverrettu kaksi Lincolnin kuuluisaa puhetta. Muistomerkin edessä on pidetty paljon puheita ja kuuluisin niistä Martin Luther Kingin puhe I have a dream. Lincoln salamurhattiin vuonna 1865 John Wilkes Boothin toimesta.

Lincolnin muistomerkki

5. Vietnam Veterans Memorial

Vietnamin sodan veteraanien muistomerkki sijaitsee ihan lähellä Lincolnin patsasta vasemmalla puolella. Se valmistui vuonna 1982. Muistomerkkiä on täydennetty muistolaatan lisäksi kolmen sotilaan patsaalla 1984 ja Vietnamissa palvelleiden naisten muistomerkillä 1993. Laatta on 75 metriä pitkä ja siihen on kaiverrettu yli 58 000 nimeä.

Vietnamin sodan veteraanien muistomerkki

6. Martin Luther King muistopatsas

Yksi suosituimmista nähtävyyksistä on ihmisoikeustaistelija Martin Luther Kingin muistomerkki, joka perustettiin vasta vuonna 2011. Sitä oltiin valmisteltu 20 vuotta ennen kuin se saatiin rakennettua. Se sijaitsee Tidal Basin tekoaltaan vieressä lähellä Potomac puistoa. Martin Luther King murhattiin vuonna 1968 luultavasti salaliiton suunnittelemana.

Vietnamin sodan veteraanien muistomerkki

7. Thomas Jeffersonin muistomerkki

Vastapäätä Martin Luther Kingin patsasta toisella puolella Tidal Basin järveä sijaitsee Thomas Jeffersonin muistomerkki. Tämä on myös yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä. Thomas Jefferson oli Yhdysvaltojen 3. presidentti. Muistomerkki valmistui 1943 ja pronssipatsas valmistui 1947. Arkkitehti John Russell Pope suunnitteli muistomerkin.

Thomas Jeffersonin muistomerkki

8. Luonnonhistoriallinen museo

National Museum of Natural History on yksi maailman vierailluimmista museoista, joka on perustettu 1910. Museo sijaitsee Smithosinianinstituutin rakennuksessa National Mall puistossa. Museon sisäänpääsy on ilmainen ja se on auki joka päivä klo 10-17.30. Siellä on kokoelma erilaisia kasveja, elämiä, fossiileita, mineraaleja, kiviä, meteoriitteja ja ihmisen jäänteitä. Ehkä mielenkiintoisimmat kohteet löytyvät dinosauruksien fossiileista, jossa on mm. tyrannosaurus rexin luuranko.
Smithosinian-instituutin luonnonhistoriallinen museo

9. Ilmailu- ja avaruusmuseo

Smithsonian National Air and Space museossa on maailman suurin kokoelma lentokoneita ja avarauusaluksia. Näistä mielekin kaikki on aitoja käytettyjä kappaleita. Museo perustettiin 1946 ja kuuluu myös Smithsonian-instituuttiin. Museo sisältää mm. Apollo 11 komentomoduulin ja Wrightin veljesten lentokoneen. Tämäkin museo on myös ilmainen. Se oli vuonna 2016 kolmanneksi vierailluin museo maailmassa.
Smithsonian National Air and Space museo

10. Arlington hautausmaa

Sotilashautausmaa sijaitsee Arlingtonissa Virginian osavaltiossa Potomac joen vieressä vastapäätä Washingtonin kaupunkia. Siellä lepää yli 300 000 vainajaa eri sodista. Mielenkiintoisin kohde hautausmaalla on Kennedyn ja hänen puolisonsa hauta, jossa palaa ikuinen liekki. Toinen suosittu vierailukohde on Tuntemattoman sotilaan muistomerkki, jota on vartioitu vuodesta 1948 lähtien. Kuuluisa Iwo Jiman muistomerkki sijaitsee lähellä hautausmaata ja siellä kannattaa käydä samalla.  Pääset hautausmaalle esim. kävellen Lincolnin muistomerkin takaa Arlington Memorial sillan yli tai voit ottaa metron pysäkille Arlington cemetery.

Arlington sotilashautausmaa sijaitsee Virginian osavaltiossa
John F. Kennedyn hauta jossa palaa ikuinen tuli

Top 10 Washington DC:n nähtävyyksien sijainnit

Vastaa