Pyramidit ovat yksi Egyptin suosituimmista ja tunnetuimmista nähtävyyksistä. Egyptin pyramidit olivat hautausrakennuksia, joissa faaraoiden muumiot haudattiin kammioon. Yhteensä koko Egyptistä on löydetty 138 pyramidia, mutta varmasti on vielä monta löytämättä.
Kuitenkin kun puhumme Egyptin pyramideista suurimmalle osalle ihmisistä tulee heti mieleen Gizan pyramidit. Nämä ovat ehdottomasti tunnetuimmat pyramidit, mutta tiesitkö että on olemassa vielä vanhempia pyramideja Kairon ulkopuolella? Ensimmäiset pyramidit sijaitsevat lähellä Sakkaran ja Dahshurin kaupunkeja. Ennen kuin suunnittelimme tämän matkan, emme myöskään tienneet muista pyramideista, mutta kun saimme tietää niistä, halusimme ehdottomasti nähdä ne ja mielestämme ne olivat sen arvoisia.
Meidän reissun aikana vierailimme Gizan, Sakkaran sekä Dahshurin alueilla, joissa pääsimme näkemään tunnetuimmat ja tärkeimmät pyramidit. Kerromme seuraavaksi joitain asioita, jotka kannattaa tietää ennen pyramidille käyntiä, jos haluat unohtumattoman kokemuksen 4000 vuotta sitten rakennetuista Egyptin pyramideista.
Egyptin pyramidit: Gizan pyramidialue
Gizan pyramidialue sijaitsee noin 15km lounaaseen Kairon keskustasta. Se on suuri nekropolis, jota käytettiin pääasiassa Egyptin vanhan valtakunnan aikana. Alueelta löytyy monia erilaisia rakenteita, mutta tärkeimmät ovat: Kheopsin, Khefrenin ja Mykerinoksen pyramidit sekä Gizan sfinksi.
Kheopsin pyramidi (Suurin pyramidi)
Kheopsin pyramidi on kaikista pyramideista suurin. Alun perin sen korkeus oli 146,7m, mutta nykyään sen korkeus on 137m johtuen yläosan heikkenemisestä vuosien aikana. Se oli myös maailman korkein rakennus yli 3800 vuoden ajan.
Neljännen dynastian faarao Kheops, myös tunnettu nimellä Khufu määräsi pyramidin rakentamisen hautapaikakseen noin 2550 eaa. Siihen käytettiin yli 2 miljoona lohkaretta, joiden keskipaino on noin 2500 tonnia ja koko pyramidin rakennus kesti noin 23 vuotta.
Se on ainoa antiikin ajan maailman seitsemästä ihmeestä, joka on säilynyt ja on edelleen olemassa.
Kheopsin pyramidi koostuu kolmesta pääkammiosta. Kaksi sijaitsee pyramidin sisällä, joita kutsutaan kuninkaan kammioksi (ainoa, jossa voi vierailla) ja kuningattaren kammioksi. Myös yksi on maaperässä, jota kutsutaan maanalaiseksi kammioksi. Pyramidin sisään pääsee ostamalla erikseen liput sisäänkäynnistä.
Khefrenin pyramidi
Khefrenin pyramidi on toiseksi suurin pyramidi. Sen alkuperäinen korkeus oli 143,5m ja nykyinen korkeus on 136,5m. Se sijaitsee Kheopsin pyramidin lähellä ja kaukaa näyttää, että olisi tätä korkeampi, mutta se johtuu siitä, kun se on rakennettu korkeammalle kalliolle.
Sen rakentamisen määräsi myös neljännen dynastian faarao nimeltä Khafre, joka oli Kheopsen lapsi. Suurin osa pyramideista päällystettiin kalkkikivellä, jotta ne näyttäisivät sileiltä ja aurinko heijastaisi niistä. Khefrenin pyramidi on ainoa, jonka huipulla on edelleen säilynyt osa päällystettä.
Khefrenin pyramidin sisälle johtaa kaksi käytävää, jotka yhdistyvät sisällä ja päätyy pyramidin keskellä olevaan kammion. Giovanni Battista Belzoni oli italialainen arkeologi ja egyptologi, joka löysi vuonna 1818 tämän hautakammion. Hän kirjoitti graffitin yhdelle seinälle, jossa lukee ”scoperia da G. Belzoni 2. mar. 1818”. Tänä päivänä tämän tekstin lisäksi huoneesta löytyy ainoastaan musta graniitti sarkofagi. Khefrenin pyramidin sisälle on myös ostettava erikseen liput.
Mykerinoksen pyramidi (Menkaure)
Mykerinoksen pyramidi, myös tunnettu Menkauren nimellä on pienin näistä kolmesta pääpyramideista Gizan alueella. Alkuperäisesti se oli 65m korkea. Tänä päivänä pyramidin korkeus on 62m.
Menkaure oli faarao, joka määräsi tämän rakentamisen. Se oli Khufun lapsenlapsi ja Khafren lapsi. Mykerinoksen pyramidin edessä on myös kolme pientä kuningatarten pyramidia.
Pyramidissa on pohjoisella pinnalla suuri rako, jonka aiheutti Egyptin sulttaani Al-Aziz Uthman. Hän oli ehdottanut Gizan pyramidien purkamista, aloittaen pienemmästä. Mutta työ jäi kesken, kun hän huomasi, että siitä tuli liian kallista.
Pohjoisen puolelta löytyy aukko, josta alkaa 32m pitkä käytävä alaspäin, joka pääty ensimmäiseen kammion. Sieltä jatkuu toinen käytävä hautakammion asti, joka on tyhjä. Sarkofagi katosi Espanjan mereen vuonna 1838 kun sitä kuljettanut brittiläinen laiva upposi. Pyramidin sisäänpääsyliput on ostettava myös erikseen.
Gizan sfinksi
Gizan sfinksi on maailman suurin monoliittiveistos (20m korkea ja 72,5m pitkä), joka muodostuu faaraon kasvoista sekä leijonan vartalosta. Nenä puuttuu eikä sitä tiedä missä se on. Parta on viety Lontoon British museoon.
On olemassa tarina, joka kertoo, että Napoleon tuhosi Sfinksin nenän tykillä, mutta se ei ole totta.
Egyptin pyramidit: Sakkara alue
Sakkara alue toimi aikoinaan vanhan Menphis kaupungin nekropolina, jonne on haudattu faaraoita, mutta myös heidän sukulaisiaan, muita tärkeitä tehtävä hoitavia ihmisiä ja jopa pyhiä eläimiä. Arkeologinen kohde sijaitsee noin 30km etelään pääkaupunki Kairosta.
Imhotep museo
Imhotep museo sijaitsee lähellä Sakkaran alueen pääsisäänkäyntiä. Museo on omistettu Imhotepille, joka on ensimmäinen historiassa nimetty arkkitehti ja insinööri. Hän suunnitteli esimerkiksi Djoser pyramidin. Museon sisäänpääsy sisältyy peruslippuun.
Sakkaran porraspyramidi Djoser
Sakkaran porraspyramidin määräsi rakentaa kolmannen dynastian faarao Djoser. Se on Egyptin ensimmäinen rakennettu pyramidi ja sen porrastettu malli tekee siitä ainutlaatuisen. Sen korkeus oli 60m. Djoserin pyramidialueelle pääsee suuresta kiviovesta, jonka jälkeen tulee vastaan käytävä, jossa on isoja koristeltuja pylväitä. Näiden ohi kun menee, niin oikealta puolelta löytyy porraspyramidi.


Porraspyramidin sisälle kaivettiin erilaisia tunneleita sekä kammioita. Djoserin kammio löytyy pyramidin keskiosasta, suuresta 28m syvästä kaivosta. Maaliskuusta 2020 alkaen Djoserin pyramidin sisätiloissa voi vierailla. Sitä ennen se oli 14 vuotta suljettuna, jolloin siellä suoritettiin pitkä restaurointi. Liput pitää ostaa erikseen.
Unas pyramidi
Lounaaseen Djoserin haudasta löytyy Unas pyramidi, joka oli viimeinen faarao viidennestä dynastiasta. Alun perin Unas pyramidin korkeus oli 43m, mutta tänä päivänä se näyttää rauniokasalta. Pyramidista löytyy ensimmäinen kammio, jonka seinät ovat koristeltu hieroglyfeilla ja katot tähtien kuvioilla. Pyramidin sisäänpääsylippua ei tarvitse ostaa erikseen ja se on auki aamuisin klo 8-12.
Teti pyramidi
Teti pyramidi on sisältä hyvin samanlainen kun Unaksen pyramidi. Se on yleensä auki iltapäivällä. Sisään pääse noin 15m pitkän käytävää pitkin, jonka päädyssä sitten löytyy kammio. Seinät ovat täynnä hieroglyfeja, katoksesta löytyy tähtiä sekä huoneen päädystä Tetin sarkofagi, joka oli viidennen dynastian ensimmäinen faarao.
Mererukan hauta
Mereruka oli faarao Tetin vävy. Hänen hautansa sijaitsee suoraan vastapäätä Tetin pyramidia. Samoihin tiloihin oli myös haudattu hänen vaimo Sesseset sekä hänen poikansa Meriteti.
Mereruka on kaikista ei-kuninkaallisista haudoista Sakkaran alueesta suurin ja monimutkaisin. Siinä on yhteensä 33 huonetta tai kammiota ja monessa on edelleen hyvin säilynyt koristelu. Ehdottomasti vaikuttavin huone on se, josta löytyy feikki ovi ja Mererukan patsas.


Serapeum
Serapeum on 12 metriä syvä maanalainen hautapaikka, jossa on useita käytäviä, joihin pyhät härät haudattiin. Serapeumissa löytyy 23 härän sarkofagia sekä yksi sarkofagi, joka kuului Jaemuasetin, Ramsesin II pojalle. Hän oli toivonut, että hänet haudattaisiin härkien kanssa eikä omaan hautaan. Alueelle pitää ostaa erikseen liput.


Egyptin pyramidit: Dahshur alue
Dahshur alue sijaitsee noin 10km päästä Sakkarasta. Arkeologikohteessa oli aiemmin jopa 11 pyramidia. Nykyään siellä on jäljellä vain viisi, joista vain kahdessa voi vierailla. Dashurin alueelle ei tarvitse ostaa kun yksi ainoa lippu, joka sisältää kaiken.
Taitettu pyramidi
Taitettu pyramidi on muodoltaan ainutlaatuinen, joka uskotaan johtuvan rakennustöiden aikana syntyneistä suunnitteluongelmista. Kun rakentajat huomasivat, että pyramidi alkoi olla epävakaa keskikorkeudella, niin he muuttivat kulmaa 54 asteesta 43 asteeseen.
Pyramidin rakentamisen määräsi neljännen dynastian faarao Sneferu. Se on ainoa pyramidi, jossa on kaksi sisäänkäyntiä. Yksi pohjoispuolella ja toinen lännen puolella.
Sneferu oli Kheopsen (Khufu) isä ja Khefrenin (Khafre) isoisä.
Punainen pyramidi
Punainen pyramidi on ensimmäinen tasaisesti rakennettu pyramidi. Sen korkeus on 104m. Samoin kun taitetun pyramidin kohdalla, Sneferu vastasi punaisen pyramidin rakentamisesta. Hän kaiken kaikkiaan määräsi kolmen pyramidin rakentamisen.
Pyramidin sisäänkäynti on 28 metriä maapinnan yläpuolella. Tämän jälkeen alkaa syvä ja ahdas käytävä, joka vie sisätilaan, josta korkeiden portaiden jälkeen pääsee kammioon.
Musta pyramidi
Mustan pyramidin määräsi rakentaa Amenemhat III ja se on ensimmäinen pyramidi, johon oli tarkoituksena haudata faarao sekä hänen vaimojaan. Pyramidin nimi johtuu sen väristä, jotka koostuu mutatiilistä ja savesta. Ne ovat tummentuneet aikojen kuluessa. Nykyään sisällä ei voi vierailla.
Egyptin pyramidien lippuhinnat
Jos vierailet Egyptin pyramideilla valmiilla matkapaketilla niin yleensä liput sisältyvät jo mukaan, mutta jos aiot käydä niissä omaan tahtiin niin seuraavaksi annamme sinulle tiedot siitä, kuinka paljon maksaa liput eri nähtävyyksiin.
Gizan alueen liput
- Gizan alueen pääsylippu: 200 EGP
- Kheopsen pyramidin sisäänpääsylippu: 400 EGP
- Khefrenin pyramidin sisäänpääsylippu: 100 EGP
- Mykerinoksen pyramidin sisäänpääsylippu: 100 EGP
Sakkaran alueen liput
- Sakkaran alueen + Imhotep museon pääsylippu: 180 EGP
- Djoserin porraspyramidin sisäänpääsylippu: 100 EGP
- Mererukan haudan sisäänpääsylippu: 80 EGP
- Serapeum sisäänpääsylippu: 150 EGP
Dahshurin alueen liput
- Dahsurin alueen pääsyliput (sisältää 2 pyramidin sisäänkäynnin): 60 EGP
Kaikista lipuista saa 50% alennuksen jos sinulla on opiskelijakortti. Myös on olemassa turistipassi nimeltä (Cairo pass), jolla pääse moneen eri Kairon nähtävyyksiin viiden päivän aikana. Passin voi ostaa esimerkiksi Gizan lippumyyntipisteestä.
Egyptin pyramidit: vinkit ja kokemukset
- Pyramidialueille kannattaa saapua aikaisin aamulla heti kun portit aukeaa. Silloin pääset nopeasti sisään, ennen kuin kaikki kaupustelijat saapuvat paikalle ja sinun ei tarvitse myöskään jonotella lippujen ostoa. Gizan pyramidit ovat auki klo 8-17.
- Muista ostaa kaikki haluamasi liput heti alkuun. Sisältä ei saa ostettua enää erikseen lippuja.
- Vältä kaikkia kaupustelijoita, oppaita tai kameli- ja hevosajeluja jne. Kaikki yrittävät huijata eri tavoilla. Parasta on suoraan sanoa selkeästi ei kiitos ja jatkaa matkaa. Jos yrität jäädä juttelemaan niiden kanssa, niin sitä vaikeampaa niistä on myöhemmin päästä eroon.
- Muista ottaa mukaan tarpeeksi vettä, aurinkolasit, aurinkorasvaa sekä lippis. Pyramidien alueella ei ole juurikaan varjoja ja keskipäivällä aurinko paistaa kovasti. Myös vaalea aavikon hiekka heijastaa intensiivisesti.
- Jos aiot käydä pyramidien sisällä, älä ota mukaan isoja reppuja. Pyramidin käytävät ovat todella ahtaat ja niistä ei ole helppoa kulkea. Usko, että tulet katumaan jos selässä on iso reppu.
- Gizan pyramidialueella järjestetään erikseen joka ilta valoshow. Liput pitää maksaa erikseen. Emme suosittele tätä, varsinkin jos majoitut hotellissa Gizan alueella, josta on näköalat pyramideihin. Silloin pääset hotellin huoneesta tai terassilta katsomaan showta ilmaiseksi. Se ei ole mikään ihmeellinen ja viikonpäivästä riippuen se on aina eri kielellä.
Toivomme, että kaikki nämä tiedot sekä vinkit pyramideista ovat hyödyllisiä sinulle jos vaikka seuraava matkasuunnitelmasi on kohti Egyptiä. Voit myös laittaa kommenttia tai viestiä jos on jotain kysyttävää.