Peru on maa, joka helposti tulee matkailijan mieleen, jos miettii matkaa Etelä-Amerikkaan. Sen maine on pääasiassa liitetty ikonisiin paikkoihin, kuten Machu Picchuun ja tunnettuun gastronomiaansa. Kuitenkin tässä kauniissa maassa on paljon enemmän tarjottavaa ja se yllättää monimuotoisudellaan ja kulttuurisella rikkaudellaan.

Jos rakastat historiaa, Cusco, entisen inkojen pääkaupunki hämmästyttää sinut upealla arkkitehtuurillaan ja kulttuuriperinnöllään. Paracasin kansallispuisto on ainutlaatuinen luontokohde, jossa voit ihailla merileijonia, flamingoja ja muita eksoottisia eläimiä. Pysähdy myös Huacachinan keitaalla ja uppoudu valtaviin hiekkadyyneihin.

Perun Amazoniakin on luonnon aarre. Voit eksyä viidakkoon, havaita monenlaisia eläinlajeja ja tutustua alkuperäisiin intiaanikulttuureihin. Pohjois-Perusta löytyy myös paratiisirantoja.

Yhteenvetona Peru on kohde täynnä historiaa, luontoa ja vastustamattomia makuja, jotka tekevät siitä unohtumattoman matkakohteen. Siksi tulemme kertomaan parhaat Perun nähtävyydet Machu Picchun lisäksi, jotka kannattaa ehdottomasti tutkia. Olemme varmoja, että tulet rakastumaan tähän maahan.

1. Perun pääkaupunki Lima


Lima, Perun elävä pääkaupunki sijaitsee maan keskisellä rannikolla ja se herää usein peitettynä salaperäiseen sumukerrokseen. Kuitenkin tämä aamuinen sumu on vain pieni osa siitä kiehtovasta kokemuksesta, jonka Lima tarjoaa.

Kaupungin kaduilla kohtaat sekoituksen perinnettä ja nykyaikaa. Viehättävät vanhat kaupunginosat, kuten boheemi Barranco alue tai historiallinen Liman keskusta, josta löytyy vaikuttavia kolonialaistyylisiä rakennuksia Espanjan vallan ajalta ja perinteisiä aukioita, kuten tunnettu Plaza de Armas. Voit ihailla myös Liman katedraalin arkkitehtuuria.

San Franciscon basilikan ja luostarin maan alta löytyvät kuuluisat katakombit, jotka ovat peräisin 1500-luvulta. Kolonialismin ajalta lähtien ja vuosien varrella niitä on käytetty hautapaikkana, fransiskaanimunkkien ja paikallisen eliitin jäsenille ja jonne on kertynyt suuret määrät ihmisten jäännöksiä.

Liman kulttuurinen rikkaus heijastuu myös monissa museoissa, kuten Museo Larco ja Museo de arte de Lima, jotka tarjoavat laajan kokoelman Perun historiasta.

Miraflores on yksi Liman turvallisimmista kaupunginosista ja se on syy, jonka vuoksi moni valitsee tästä kohteesta majoituksen. Mutta Miraflores erottuu myös upealla merenrantanäkymällään, vilkkaasta yöelämästään sekä laajasta valikoimasta ravintoloita, kauppoja ja kulttuuritapahtumia. Voit myös nauttia miellyttävästä kävelystä Kennedy tai Parque del amor puistoissa, jossa monet paikalliset kokoontuvat.

Liman rantabulevardi
Naköalat Liman rantoihin Parque del amor puistosta

Lisäksi Lima tarjoaa erilaisia kauniita rantoja pitkin Tyynenmeren rannikkoa, kuten Playa Waikiki, Playa Makaha ja Playa Redondo. Nämä rannat ovat täydellisiä auringonottoon, surffaamiseen tai yksinkertaisesti kävelyyn rantabulevardia pitkin auringonlaskun aikaan.

2. Paracas ja Ballestan saaret


Liman kaupungista etelään sijaitsee Paracas. Pieni kaupunki, jonka ympäristöstä löytyy kaksi suosittua nähtävyyttä luonnon ja merielämän ystäville: Ballestan saaret sekä Paracasin kansallispuisto.

Ballestan saaret ovat joukko Tyynen valtamerellä sijaitsevia saareja, jotka ovat pääsääntöisesti tunnettuja vaikuttavasta merielämästään. Ne ovat paratiisi lintujen tarkkailuun. Voit nähdä pingviinejä, pelikaaneja, merimetsoja sekä lokkien lisäksi merieläimiä, kuten delfiinejä tai merileijonia. Saarille järjestetään päivittäisin veneretkiä ja matkan aikana voit havaita Candelabroksi kutsutun geogliffin. Tämä on vaikuttava kuvio hiekassa, joka on herättänyt vierailijoiden ja arkeologien kiinnostuksen vuosien varrella.

Merileijona Ballestan saarella
Yksi sadoista merileijonista, jonka näimme Ballestan saarilla

Paracasin kansallispuisto on suojeltu alue, joka kattaa laajan alueen rannikon autiomaasta ja merestä. Puistossa on vaikuttavat hiekkadyynit sekä kalliorantamaisemat.

3. Ica ja Huacachinan keidas


Ica ja Huacachinan keidas tarjoavat upean sekoituksen luontoa, seikkailua ja rentoutumista. Ica on kaupunki Perun eteläisessä osassa ja se tunnetaan erityisesti viinintuotannostaan. Voit vierailla viinitiloilla ja maistella paikallisia viinejä tai piscoja.

Ican lähellä sijaitsee myös Huacachina, joka on keidas keskellä hiekkadyynien autiomaata. Ympäristössä voit nauttia rentouttavasta kävelystä, kiivetä dyyneille ihailemaan auringonnousua, harrastaa sandboardingia tai kokea jännittävän buggy-ajelun.

Huacachinan keidas
Huacahinan keidas aamun rauhassa

4. Machu Picchu


Machu Picchu on yksi Perun kuuluisimmista ja ikonisimmista matkailukohteista. Tämä muinainen inkakaupunki on UNESCO:n maailmanperintökohde ja yksi upeimmista arkeologisista löydöksistä maailmassa. Se kuuluu myös seitsemän maailman ihmeen joukkoon.

Sijaintinsa ansiosta Andien vuoristossa, Machu Picchu tarjoaa upeat panoraamanäkymät ympäröivään vuoristomaisemaan. Voit kokea maagisen tunnelman, kun kävelet vanhoja polkuja ja samalla tutkit säilynyttä arkkitehtuuria.

Machu Picchu
Machu Picchun päärakennus

Machu Picchun alueelta löytyy useita mielenkiintoisia nähtävyyksiä, kuten Auringon temppeli, Intihuatana kivi ja vartijan talo. Näissä pyhissä paikoissa voit ihailla inkakulttuurin jäänteitä ja arvoituksellista arkkitehtuuria.

Muista varata pääsylippusi etukäteen, sillä Machu Picchu on suosittu matkailukohde ja päivittäinen vierailijoiden määrä on rajattu. Tämä takaa, että voit nauttia rauhallisesta ja mieleenpainuvasta vierailusta.

Kuinka matkustaa Machu Picchuun: Inka-aarre korkeuksissa

5. Vaellusta Sateenkaarivuorella


Paikalliset ovat antaneet vuorelle nimen ”Seitsemän värin vuori” sen vaihtelevan ja elävän värityksen vuoksi. Säätila ja valon määrä tuntuvat vaikuttavan vuoren heijastamiin väreihin. Tämä ainutlaatuinen paikka houkuttelee matkailijoita ympäri maailman, jotka vaeltavat sateenkaarivuorelle lähinnä Instagramin parhaan kuvan perässä.

6. Cusco, entinen inkakaupunki


Cusco on entinen inkojen pääkaupunki ja nykyään yksi Perun suosituimmista matkailukohteista. Tämä upea kaupunki sijaitsee korkealla Andien vuoristossa ja tarjoaa vierailijoille unohtumattoman matkailuelämyksen.

Cusco on tunnettu upeasta arkkitehtuuristaan ja kulttuuriperinnöstään. Cuscon katedraali on rakennettu vanhan inkapalatsin päälle ja kaupungin sydämessä löytyy myös Qoricanchan temppeli, joka oli aikoinaan tärkeä pyhäkkö inkakulttuurissa.

Mercado de San Pedro on ehdoton käyntikohde! Koe tämän leppoisan markkinan elinvoimaisuus, maista herkullisia ruokalajeja ja anna itsesi uppoutua paikallisten iloiseen seuraan. Lisäksi markkinoilta löydät upeita paikallisia matkamuistoja ja käsitöitä. Älä missaa tätä ainutlaatuista kokemusta!

7. Colcan kanjoni


Colcan kanjoni sijaitsee Arequipan alueella, Colcan joen vieressä ja on yksi maailman syvimmistä rotkoista. Pisin syvyys on noin 3270 metriä. Upeat maisemat, jossa on mahdollisuus nähdä Andien kondoreita. Nämä suuret lintulajit ovat symboli Andien vuoriston upeudesta ja vapaudesta, ja niiden näkeminen lähietäisyydeltä on unohtumaton kokemus.

Colcan kanjonista löytyy myös useita upeita retkipolkuja patikoijille. Voit valita eri reittivaihtoehdoista, jotka sopivat eri kuntoisille ja kokemustasoille. Tarjolla on alueelle erilaisia retkiä, jotka lähtevät yleensä Arequipasta.

8. Arequipa, valkoinen kaupunki


Arequipa tunnetaan myös nimellä ”Ciudad Blanca” johtuen koloniaalistyylisestä arkkitehtuurista. Rakennuksiin käytettiin materiaalina valkoista vulkanista sillar kiveä. Esimerkkejä näistä rakennuksista ovat Arequipan katedraali ja Santa Catalinan luostari. Myös kaupunkia ympäröivät upeat vuoret ja vulkaanit, kuten symbolinen Misti, Cachani ja Pichu Pichu, luovat henkeäsalpaavan maiseman Arequipan ympärille.

Arequipassa on paljon picantería-ravintoloita, joissa voit maistella erilaisia ruokia tai jopa kokeilla syödä marsua, paikallisten herkkua. Ja ehdottomasti täytyy maistaa perinteistä ”Helado de queso”. Se on arequipalainen jäätelö, joka varmasti hurmaa sinut ja tarjoaa ikimuistoisen makuelämyksen.

9. Amazonin sademetsä


Amazonin sademetsä on yksi maailman ainutlaatuisimmista ekosysteemeistä. Iquitos ja Puerto Maldonado ovat suosittuja kohteita Perun osalta. Iquitos on Perun suurin sademetsäkaupunki, tarjoten jokiristeilyjä ja eläinten tarkkailua. Puerto Maldonado taas on tunnettu Tambopatan kansallispuistosta ja järvistä. Molemmat kohteet tarjoavat ainutlaatuisia kokemuksia Amazonin sademetsän kauneudesta ja luonnon monimuotoisuudesta.

10. Nazcan linjat


Nazcan linjat ovat ikivanha mysteeri, joka herättää uteliaisuutta ympäri maailman. Nämä valtavat maahan piirretyt kuviot tarjoavat loputtomia mahdollisuuksia niiden ihmettelyyn ja tutkimiseen. Linjoja on yli 800, ja ne kuvaavat monia erilaisia eläimiä ja hahmoja. Tämä muinaisen Nazcan kulttuuriperintö on todella kiehtova. Alueelle matkustaminen tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden kokea ja ihastella näitä mahtavia linjoja, joko lentämällä tai nousemalla Nazcan näköalatorniin.

Nazcan linjojen puukuvio, jonka näkee tornista

11. Pyhä laakso, upeat maisemat sekä inkakyliä


Pyhä laakso on kiehtova matkailukohde Perussa. Siellä voit kokea upeat maisemat, tutustua inkakyliin ja uppoutua inkakulttuurin historiaan. Suositeltavia vierailukohteita ovat Ollantaytambo, Urubamba, Pisac, Chinchero ja Maras. Näissä paikoissa voit ihailla inkarakennuksia, tutustua perinteisiin markkinoihin ja oppia perinteisistä inkatavoista.

12. Humantayn laguuni


Humantayn laguuni sijaitsee Perun Andeilla ja tarjoaa upeat maisemat vuorille ja turkoosinsiniselle järvelle. Se on suosittu kohde Salkantayn vaellusreitillä. Vaellus kestää noin 3-4 tuntia ja laguunille saapuessa voit nauttia upeista maisemista ja rauhallisesta ilmapiiristä.

13. Titicaca järvi, maailman korkein


Titicaca-järvi sijaitsee Andien vuoristossa Perun ja Bolivian rajalla. Se on maailman korkein purjehduskelpoinen järvi ja sen upeat maisemat sekä kulttuurinen merkitys tekevät siitä mielenkiintoisen matkakohteen. Voit tutustua perinteisiin kyläyhteisöihin ja paikalliseen kulttuuriin käymällä Urosin, Taquilen, Amantani– tai Suasi-saarilla. Myös Chullpan kalliomaalaukset ja Puno, Titicaca-järven suurin kaupunki, tarjoavat mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja kulttuuritapahtumia.

Uros saari Titicacan järvellä
Uros saari Titicacan järvellä

15. Huascaran kansallispuisto


Huascaran kansallispuisto sijaitsee Perun Cordilleran vuoristossa ja se on Unescon maailmanperintökohde. Se on yksi Etelä-Amerikan upeimmista luontokohteista, jota hallitsevat lumiset vuoret ja jäätiköt. Kansallispuiston alueella voit ihailla upeita vuoristomaisemia, syviä rotkoja ja kauniita jäätiköitä. Voit myös vierailla Llanganuco-järvillä tai kiivetä Huascaran-vuorelle, joka on Perun korkein huippu.

Näiden Perun nähtävyyksien lisäksi on vielä muitakin upeita kohteita, jotka odottavat sinua maassa, joka on täynnä kulttuuria, historiaa ja henkeäsalpaavia luontokohteita. Suunnittele matkasi Peruun ja tutustu sen tarjoamiin ihmeisiin!

Saattaisit myös pitää näistä:

1 kommentti

  1. Peru on myös omassa listassa on ollut pitkään, toivottavasti pääsisin ensi vuonna.
    Miten liikuitte Perussa? Oliko turvallista?

Vastaa