Machu Picchu, joka tunnetaan nimellä ”Inkojen kadonnut kaupunki”, on paikka, joka herättää matkailijoiden hämmästystä ja ihailua kaikkialta maailmasta. Tämä Perun Andeilla sijaitseva muinainen rakennus tarjoaa ikkunan menneisyyteen ja unohtumattoman kokemuksen nykypäivässä. Jos mietit, kuinka matkustaa Machu Picchuun, tässä selitämme polun tähän maagiseen paikkaan askel askeleelta.

Valmistelut ennen matkaa Machu Picchulle

Ennen Machu Picchun matkaasi on tärkeää huolehtia joistakin yksityiskohdista:

 • Osta Machu Picchun pääsylippusi etukäteen. Machu Picchun paikan säilyttämiseksi Perun viranomaiset rajoittavat vierailijoiden päivittäistä määrää. Siksi on suositeltavaa ostaa lippusi hyvissä ajoin, jos et halua yllättyä. Me ostimme liput Perun viralliselta nettisivulta pari kuukautta ennen reissua. Kun olimme paikan päällä, näimme pitkät jonot, joissa ihmiset epätoivoisina yrittivät keskellä yötä vielä saada ostettua lippuja seuraaville päiville.
 • Päätä reittisi: Päätä, haluatko matkustaa junalla, mikä on nopein ja mukavin keino vai valitsetko vaelluksen, mikäli etsit seikkailunhaluisempaa kokemusta ja haluat nauttia intensiivisemmin Andien upeista maisemista.
 • Varaudu vuoristotautiin. Mikäli et ole ennen Machu Picchua tottunut siihen, miten oheneva ilma vaikuttaa, suosittelemme, että vietät pari päivää alueella, jossa voit totuttaa kehosi vähitellen korkeuteen ja välttää näin vuoristotaudin oireet. Voimme kertoa, että näimme turisteja, joilla Machu Picchun kokemus meni ihan pieleen tämän vuoksi.

Kun suunnittelusi on huolellista, olet valmiimpi nauttimaan ikimuistoisesta matkastasi Machu Picchu ikoniseen Inkojen kadonneeseen kaupunkiin.  

Saapuminen Cuscoon matkalla Machu Picchuun

Useimmat matkailijat saapuvat Cuscon kaupunkiin, joka toimii lähtökohtana matkalla Machu Picchuun. Cusco on kaunis kaupunki, täynnä historiaa ja kulttuuria, josta saa hyvän harjoituksen korkeaan ilmanalaan. Cuscoon pääsee joko lentämällä tai bussilla.

 • Lentämällä. Päivittäiset lennot Limasta Cuscoon kestävät noin tunnin. Lennoilla pääset nopeasti perille ja voit aloittaa seikkailusi Cuscosta käsin. Lentokenttä sijaitsee aivan kaupungin läheisyydessä, joten kuljetus keskustaan on helppoa ja nopeaa.
 • Bussilla. Bussilla pääsee Cuscoon eri puolilta. Matkojen kesto riippuu lähtökohdasta. Limasta Cuscoon bussimatka kestää keskimäärin noin 20 tuntia. Toinen vaihtoehto on katsoa esimerkiksi, mitä Peru Hop -bussipalvelu tarjoaa, ja suunnitella matkasi sen mukaan. Voit myös lukea matkakertomuksestamme ja miten me saavuimme Cuscoon.

Junalla Aguas Calientesiin

Aguas Calientes, joka tunnetaan myös usein nimellä Machu Picchu Pueblo, on viimeinen pysäkki ennen maailmanperintökohteeksi luokiteltua Machu Picchua. Tässä on ohjeet, kuinka pääset junalla Aguas Calientesiin:

Cuscosta: Junat kohteeseen lähtevät useista eri asemista. Varmista kuitenkin aina lähtöasemasi ostaessasi lipun.

 • Poroy: Lähimpänä Cuscon keskustaa junat lähtevät Poroyn asemalta ja kulkevat suoraan Aguas Calientesiin.
 • San Pedro: Voit myös nousta junaan Cuscon keskustassa sijaitsevalta San Pedron asemalta.
 • Wanchaq: Vaikka vähemmän suosittu, on mahdollista päästä Aguas Calientesiin lähteviin juniin myös Wanchaq’n asemalta.

Ollantaytambosta: Monet matkailijat suosivat junan ottamista Ollantaytambosta, johon pääsee helposti Cuscosta edullisella minibussilla. Minibussit lähtevät päivittäin Pavitos-kadulta. Toinen vaihtoehto on mennä bussilla, joka sisältyy kalliiseen junalippuun. Ollantaytambon asemalta lähtevät junat vievät sinut sitten suoraan Aguas Calientesiin.

Me käytimme tätä kombinaatiota, sillä vierailimme Ollantaytambo Incan raunioilla, jonka jälkeen siirryimme junalla Ollantaytambosta Aguas Calientesiin.

Junamatkan varaaminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin, etenkin huippusesongin aikana. Kaksi suurta junayhtiötä tarjoaa palveluitaan tällä reitillä: Peru Rail ja Inca Rail. Molemmissa yhtiöissä on omat aikataulunsa ja palvelutarjontansa, jotka voivat vaikuttaa matkasi kokemukseen. Henkilökohtaisesti pidimme enemmän Peru Railin palveluista. Juna oli tilavampi sekä saimme ilmaiseksi pientä tarjoilua.

Junaliput voi ostaa joko suoraan asemien lipunmyyntitoimistoista Cuscossa ja Ollantaytambossa tai vaivattomammin verkossa. Verkkokaupasta ostaminen on hyvä tapa varmistaa paikkasi ja se antaa sinulle mahdollisuuden suunnitella matkasi etukäteen. Me ostimme omat lippumme verkosta hyvissä ajoin, jotta aikataulumme pysyi hallinnassamme.

Aguas Calientesissa voit rentoutua kuumissa lähteissä tai nauttia paikallisesta gastronomiasta ennen seuraavan päivän nousua Machu Picchun majesteettisiin maisemiin.

Aguas Calientesista Machu Picchuun

Kun olet saapunut Aguas Calientesiin, sinulla on kaksi vaihtoehtoja jolla pääset Machu Picchun ikonisiin raunioihin:

 • Bussilla: Kätevin tapa päästä Machu Picchuun on ottaa bussikuljetus, joka vie matkailijat kylästä suoraan Machu Picchun sisäänkäynnille. Busseja lähtee Aguas Calientesista tiheään tahtiin, ja ensimmäinen lähtö on usein hyvin aikaisin aamulla, mikä mahdollistaa perille saapumisen ennen päivän suurimpia turistilaumoja. Bussimatka kestää noin 20–30 minuuttia. Vaikka se onkin kalliimpi vaihtoehto kuin vaellus, se on huomattavasti vaivattomampi. Bussiliput voit ostaa suoraan Aguas Calientesin toimistosta, joka on auki joka päivä aamusta kello 5.00 iltaan 21.00 saakka.
 • Vaellus: Mikäli kaipaat aktiivisempaa vaihtoehtoa päästäksesi Machu Picchuun, voit valita noin puolitoista tuntia kestävän vaelluksen. Polku on rankka ja sisältää jyrkkiä nousuja, mutta palkitsevana vastapainona saat nauttia henkeäsalpaavista näköaloista sekä raunioiden asteittaisesta paljastumisesta ylittäessäsi jokaisen harjanteen. Suosittelemme tätä vaihtoehtoa vain hyväkuntoisille matkailijoille, jotka ovat akklimatisoituneet korkealle.

Vaellus Machu Picchuun

Vaellusharrastajille löytyy useita vaellusreittejä, jotka johtavat Machu Picchuun. Jokainen reitti tarjoaa omanlaisiaan elämyksiä ja maisemia.

 • Perinteinen Inka Polku: Tämä neljän päivän vaellus Inka-polulle on yksi suosituimmista ja historiallisimmista reiteistä Machu Picchuun. Matka alkaa yleensä Km82-nimiseltä paikalta ja tarjoaa mahtavia maisemia sekä useita arkeologisia kohteita matkan varrella.
 • Lyhyt Inka Polku: Tämä on edellisestä mainitusta lyhyempi vaihtoehto. Enemmän tarkoitettu niille, jotka haluavat kokea Inka polun, mutta joiden kunto tai aikataulu on rajoitettu. Reitti alkaa 104km kohdalta ja sisältää Inti Punkun ohitse kulkevan patikan, jonka jälkeen pääse ihailemaan Machu Picchun maagista siluettia.
 • Salkantay Vaellus: Haastavampi ja vähemmän kuljettu vaihtoehto. Viiden päivän vaellus nousee korkealle Salkantay-vuoren rinteille ennen kuin epävirallisesti yhtyy reittiin, joka johtaa Aguas Calientesiin. Reitti on fyysisesti vaativampi, mutta palkitsee tekijänsä ainutlaatuisilla näkymillä ja hiljaisuudella.

Machu Picchun liput ja vaihtoehdot

Machu Picchun pääsylippuja on saatavilla erilaisilla oikeuksilla ja ne tarjoavat eri kokemuksia riippuen valitsemastasi vaihtoehdosta. Tässä ovat yleisimmät lippuvaihtoehdot:

 • Machu Picchun rauniot: Perinteinen yleislippu, joka tarjoaa pääsyn itse Machu Picchun arkeologisiin raunioihin. Se on sopiva valinta, jos haluat tutkia itse kaupunkia ja sen historiallisia rakenteita.
 • Machu Picchu + Huayna Picchu: Tämä vaihtoehto sisältää pääsyn Machu Picchun raunioalueelle sekä mahdollisuuden kiivetä Huayna Picchu -vuorelle. Tämä vuori on tunnettu kapeista poluistaan ja epätavallisista näköaloistaan, joten se tarjoaa lisäseikkailun ja upeat maisemat alueesta.
 • Machu Picchu + Machu Picchu vuori: Tämä lippu antaa oikeuden käydä sekä raunioalueella että Machu Picchun vuoren huipulla. Vähemmän tunnettu, mutta ei vähemmän palkitseva reitti, joka tarjoaa toisenlaisen perspektiivin inkojen kadonneeseen kaupunkiin.

Hinnat ja muuta huomioitavaa

 • Lippujen hinnat vaihtelevat iän, kansalaisuuden ja valitun vaihtoehdon mukaan. Ne tulee yleensä maksaa luottokortilla online-varauksen yhteydessä.
 • Ennen lipun ostamista varmista, että passisi on voimassa. Sinun on esitettävä voimassa oleva passi lipun ostamisen yhteydessä sekä itse sisäänkäynnillä Machu Picchuun.
 • Noudata ohjeita, jotka sait varausvahvistuksessa, ja pidä mukanasi joko tulostettu lippu tai sähköinen versio

Machu Picchun tutkiminen

Machu Picchun huipulla pääset tutkimaan aluetta omatoimisesti tai syventämään kokemustasi palkkaamalla paikallisen oppaan. Osaava opas voi rikastuttaa vierailuasi jakamalla tietoa inkojen imperiumista, alueen historiasta ja merkityksestä. Me päätimme käydä tutkimassa Machu Picchua omalla tahdillamme ja tässä ehkä tärkeimmät pisteet, joissa ehdottomasti kannattaa vierailla:

 • Auringon temppeli (Templo del Sol): Tämä pyöreä rakennelma vangitsee auringonvaloa ja toimi keskeisenä uskonnollisena paikkana Inkojen aikaan. Rakenteen arkkitehtuuri heijastaa inkojen taitavaa käsityötä ja taivaankappaleiden tuntemusta.
 • Intihuatana-kivi (Piedra Intihuatana): Sen sanotaan toimineen kalenterina aurinkoa hyödyntäen, ja se on yksi Machu Picchun mystisen vetovoiman keskipisteistä. Intihuatana on quechuan kieltä ja tarkoittaa ’aurinkoa sidottu’ – monien uskomusten mukaan tämä kivi toimi rituaalitarkoituksissa.
 • Vartijan talo (Casa del Guardián): Vartijan talolta avautuu huikea näköala koko Machu Picchun alueelle. Se on ihanteellinen paikka valokuvaukseen ja maisemien ihailuun.

Viimeiset vinkit

Haluamme vielä kertoa muutamia vinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä ja joilla varmistat, että kokemuksesi on mahdollisimman miellyttävä.

 • Korkeus: Machu Picchu sijaitsee 2430 metrin korkeudessa merenpinnasta, joten se voi aiheuttaa vuoristotautia. Kannattaa olla varautunut tähän tilanteeseen ja viedä mukanaan lääkkeitä tai esimerkiksi koka-teetä.
 • Sää: Ilmasto alueella voi olla hyvin vaihtelevaa. Pue kerroksittain ja varaudu mahdollisiin sadekuuroihin kevyellä sadetakilla sekä kirkkaaseen auringonpaisteeseen aurinkorasvalla.
 • Itikat: Alueella on paljon hyttysiä ja vaikka malaria ei ole yleinen voi hyönteisten puremat silti olla ärsyttäviä ja aiheuttaa epämukavuutta. Käytä hyönteiskarkotetta ja suojaa paljas iho pitkähihaisella vaatetuksella aamu- ja ilta-aikaan.
 • WC-tilat: Ainoat vessatilat Machu Picchun alueelta löytyvät sisäänkäynnistä. Suosittelemme käymään vessassa ennen raunioalueelle siirtymistä.
 • Vesi ja eväät: Vierailun aikana on tärkeää pysyä hyvin nesteytettynä ja energisenä. Ota mukaan riittävästi vettä ja pidä aina mukana pientä välipalaa.
 • Ympäristön kunnioittaminen: Lopuksi, muista, että tämä paikka on osa maailmanperintöä. Käyttäydy vastuullisesti: älä jätä roskia, älä ota kiviä muistoksi ja pysy merkityillä poluilla.

Toivottavasti tämä opas, jossa kerromme miten matkustaa Machu Picchuun on avannut sinulle uusia ovia suunniteltaessa matkaasi tähän ikoniseen kohteeseen. Machu Picchu ei ole vain paikka, jonne mennään, se on elämys, joka muistetaan ikuisesti. Valmistautuminen takaa parhaan kokemuksen ilman yllätyksiä. Ei muuta kuin nauttimaan matkastasi, tai kuten quechuan kielessä sanottaisiin, ¡Sumaq puriy!

Saattaisit myös pitää näistä:

Vastaa