Koh Kood sijaitsee Tratin maakunnassa, lähellä Kambodzan rajaa. Se on yksi Thaimaan kauneimmista paratiisisaarista, täynnä mahtavia rantoja ja kirkkaita vesiä. Saari on vielä pääosin kehittymätöntä, sillä monet turistit eivät sitä tunne.

Saari on 25km pitkä ja 12km leveä. Se on Thaimaan neljänneksi suurin saari ja kuuluu Tratin lähellä sijaitsevaan neljän saaren ryhmään. Muut saaret  ovat Koh Chang, Koh Mak ja Koh Wai.

Koh Kood on erittäin rauhallinen ja käytännössä siellä ei ole yöelämää, joten saari on enimmäkseen tarkoitettu nautiskeluun ja rentoutumiseen. Eli jos haluat bilettää, niin sitten mieluummin suosittelemme Koh Changia. Mutta saarella on paljon muuta mistä voi nauttia ja kerromme niistä tässä Koh Koodin matkaoppaassa.

 Miten mennä Koh Koodin?

Saarellle on mentävä laivalla, koska siellä ei ole lentokenttää. Satama, josta veneet lähtevät Koh Koodille (myös Koh Mak), on lähellä Tratin kaupunkia (noin 30km). Tämän sataman nimi on Laem Sok ja sieltä lähtee päivittäin lauttoja ja pikaveneitä Koh Koodille. Tarjolla on eri firmoja, jotka tarjoavat näitä venekuljetuksia.

Satamaan pääsee suoraan, jos olet varannut etukäteen kuljetuksen tai sitten minibussilla tai taksilla Tratin linja-autoasemasta.

Selitämme alla valitsemamme vaihtoehdon ja muita mahdollisuuksia päästä Koh Koodille:

 • Bussi + Boonsiri Catamaran lautta

Tällä yhtiöllä on oma linja-autoliikenne, joka yhdistyy niiden omaan veneeseen Loam Sokissa. Tämä on hyvä vaihtoehto, nopea ja helppo jos olet tulossa Bangkokista. Yrityksen bussit lähtevät päivittäin Khao San Roadilta aamuisin noin klo 05.00 tai 07.30. Ja jos sinulla on majoitus tällä alueella, niin sinut noudetaan hotellista, joten sinun ei tarvitse huolehtia mistään muusta. Paluumatkalla he myös hoitavat kuljetuksen valitsemaasi majoituspaikkaan.

Tämän vaihtoehdon voi varata suoraan Khao San Roadin matkatoimistoista tai netin kautta Boonsirin omalta sivulta. Sieltä löydät myös lisää tietoa ja aikatauluja.

 • Taksilla tai minibussilla + lautta oman suunnitelman mukaan

Laem Sokin satamaan ei ole suoraa julkista liikennettä, joten sinun on päästävä Tratin kaupunkiin ensin. Sieltä voit sitten varata taksin tai minibussin satamaan. Samoin jos olet lentänyt Suvarnabhumin lentokentälle. Loam Sokin satamassa on tarjolla neljä eri lauttafirmaa, jotka lähtevät eri aikoihin: Koh Kood Princess, Koh Kut Express, Boonsiri Ferry ja Star HiSpeed Ferry. Voit tutkia aikatauluja ja lukea lisää tietoa KohKoodferries sivulta.

 • Lautalla Koh Changista, Koh Makista tai Koh Waista Koh Koodiin

Me matkustimme ensin Koh Changin saarelle pariksi päiväksi ja sieltä sitten siirryimme pikaveneellä Koh Koodiin. Maksoimme tästä kuljetuksesta 1600 bht ja teimme varauksen vasta kun olimme Koh Changissa. Saarella löytyy monta eri paikkaa, joista näitä varauksia voi tehdä ja joidenkin hotellien vastaanotoissa voi myös varata matkoja. 

Vinkkinä kerromme, ettei kannata jättää venekuljetuksien varaamista viimeiselle päivälle, koska niitä ei lähde montaa päivässä. Ensimmäisessä paikassa, jossa kävimme kysymässä, niin he sanoivat, että seuraavalle päivälle kaikki veneet olivat jo varattu täyteen. Mutta kun kysyimme myöhemmin samasta paikasta, josta vuokrasimme skootterinkin, niin heidän kauttaan oli tilaa vielä kahdelle. Meidät haettiin heti aamusta hotellin aulasta ja he veivät meidät pikkusatamaan, josta sitten siirryimme saaresta toiseen.

Bang Bao rannan laituri

Missä yöpyä?

   HUOM! Kannattaa varata majoitus etukäteen sesonkiaikaan 

Koh Koodissa on noin 50 yöpymispaikkaa, jotka ovat lähes kaikki länsirannikolla. Tämän pienen tarjonnan määrän takia kannattaa varata majoitus varmuuden vuoksi ajoissa myös hinnankin takia. Koska tarjonta ei ole laaja, niin meillä oli vaikeuksia varata resortteja. Suuri osa oli jo täynnä, joten me ei saatu varattua samasta paikasta kaikkia öitä, joten meidän piti siirtyä toiseen resorttiin viimeiseksi yöksi. Majoituspaikkoja kuitenkin on erilaisia jokaiseen makuun ja hintaerot vaihtelevat suuresti.

Luksusmajoituksia löytyy muutamia, kuten 5 tähden Soneva Kiri ja High Season Pool Villa & Spa, joissa hinnat per yö ovat noin 20 000 baht (n.530e) alkaen ja siitä ylöspäin. 4 tähden hotelleja on mm. The Beach Natural Resort,  Captain Hook, Wendy Pool, Peter Pan Resort ja Tinkerbell Privacy Resort, joissa hinnat vaihtelevat 5000 ja 18 000 bahtin välillä. Monilla näillä luksusresorteilla on oma yksityinen ranta, uima-altaat ja merinäkymät.

Koh Koodin 3 ja 4 tähden resortit ovat myös upeita ja niitä on eri kohti saarta. Me olimme kaksi ensimmäistä yötä Koh Kood Paradise Beach resortissa ja viimeinen yö olimme Koh Kood Resortissa. Saman tyyppisiä resortteja ovat myös Meede Resort, Koh Kood Beach Resort ja Seafar Resort. Näiden hinnat ovat 4000 ja 10 000 bahtin välillä.

Koh Kood resortti
Koh kood paradise beach resortin huone

Bungaloweja saa noin 2000 ja 4000 bahtin hinnoilla ainakin näistä resorteista, kuten Ao Phrao Beach, Horizon Resort tai Bang Bao Beach.

Mutta jos olet reppureissaaja ja haluat yöpymispaikan mahdollisimman halvalla niin esim. nämä majapaikat sopivat silloin: Mangrove Bungalows, Cozy House, Klong Chao Garden View tai PD Guesthouse. Niissä voi yöpyä halvimmillaan noin 350 baht per yö 800 bahtiin saakka.

Missä syödä?

Koh Koodissa ei ole runsaasti ravintoloita. Moni turisti syö omassa majoituspaikassa tai käy toisen majoituspaikan ravintolassa. Yleensä nämä hotellien ravintolat ovat kalliimpia kuin yksittäiset ravintolat. Ravintolat tarjoavat thaimaalaisen ruoan lisäksi myös länsimaalaista ruokaa. Me söimme kaksi kertaa ensimmäisessä resortissa, Koh Kood Paradise Beach. Täytyy sanoa, että vaikka ravintola oli hieno, kun pöydät olivat rannan äärellä, niin annokset eivät olleet kovin isoja hintaan verrattuna.

Ensimmäinen ilta kun ajoimme skootterilla etsien jotain muuta ruokapaikkaa niin sattumalta löysimme yhden pienen ravintolan, jossa oli hyvät ja halvat ruoat. Paikka toimi samalla kauppana ja ruokapöytiä oli vähän, joten sitä ei helposti huomaa. Kannattaa rohkeasti kokeilla eri pikkuravintoloita, joita löytyy tienvarrelta.

Viimeinen ilta söimme The Fisherman Hut nimisessä ravintolassa, joka oli selvästi suosittu paikka, kun siellä oli paljon ihmisiä joka ilta. Ravintolassa on erittäin laaja ruokatarjonta, josta löytyy kaikenlaisia kaloja ja grillattuja lihoja. Paikka on tosi nätti ja tunnelmallinen ja tämän lisäksi siellä soitetaan hyvää livemusiikkia. Toinen edullinen ja suosittu ravintola on Garden View.

Meidän illallinen The Fisherman Hut ravintolassa

Ao Yai ja Ao Salud kalastajakylissä on myös hyviä ravintoloita, joissa voi syödä tuoreita kaloja ja äyriäisiä. Noochy, See the Sun ja Chonthicha ovat tunnetuimmat ravintolat Ao Yaissa ja Captain Nhong Seafood on kuuluisin Ao Saludissa.

Miten liikkua Koh Koodissa?

Ehdottomasti paras tapa tutustua ja liikkua Koh Koodin saarella on skootterilla. Hinnat eivät ole kalliita ja niitä voi vuokrata melkein joka majoituspaikalta. Jotkin yksityisyrittäjät vuokraavat myös skoottereita. 

Pitkin teiden varsia paikalliset myyvät pulloissa bensaa ja saarella on myös pieniä huoltoasemia, jotka toimivat setelillä tai kolikoilla.

Päätie kulkee Ao Saludin kalastajakylän laiturilta toiselle puolelle saarta, jossa sijaitsee toinen kalastajakylä nimeltään Ao Yai. Tie on suhteellisen uusi ja yleisesti hyvälaatuinen. Saarella ei ole juurikaan liikennettä ja vaikka sieltä löytyy isoja mäkiä niin ne eivät ole vaarallisia ja ihmiset ajavat hitaasti. Jos sinulla ei ole paljon kokemusta skootterilla ajamisesta niin saari on hyvä oppimispaikka, kunhan ajat varovaisesti. Kannattaa varoa pieniä polkuja, jotka vievät pääteiltä rantoihin. Nämä nimittäin ei ole useimmiten asfaltoitu ja voivat olla hieman liukkaampia.

Toki jos et halua liikkua saarella skootterilla niin toinen vaihtoehto on taksit (Songthaew). Songthaewit ovat matkustajien kuljettamiseen tarkoitettuja pieniä kuorma-autoja ja lava-autoja. Näitä voi käyttää lyhyttä matkaa varten tai ne voi vuokrata yksityisesti. Hinnat riippuvat siitä mihin haluat mennä.

Resortit voivat järjestää myös omia matkaretkiä saaren nähtävyyksiin, vesiputouksiin, kalastajakyliin tai rantoihin.

Koh Koodin sää?

Koh Koodin ilmasto on trooppisen lämmin kuten muuallakin Thaimaassa. Monsuunikausi kestää toukokuusta lokakuuhun. Maaliskuussa ja huhtikuussa sademäärät alkavat jo pikkuhiljaa kasvaa. Toki tänä aikana saarella on halvemmat hinnat ja vähemmän ihmisiä, ja jos on hyvä tuuri käy niin ehkä aurinkokin paistaa. Sesonkiaika on tietenkin silloin kun sääkin on parempi saarella, mikä on marraskuun puolivälistä maaliskuuhun. Silloin on paljon aurinkoa ja vähän sateita.

Koh Koodin nähtävyydet?

Vaikka Koh Kood on rauhallinen saari niin siellä on jonkun verran nähtävää, varsinkin tarjolla on paljon eri aktiviteetteja kuten sukellusta, melontaa, kalastusta, retkiä vesiputouksille ja viidakkoon kauniissa maisemissa.

Vesiputoukset

Vesiputouksia on kolme eri puolilla saarta.

 • Klong Chao Waterfall.

Tämä on saaren tunnetuin ja suosituin vesiputous, johon pääsee helposti skootterilla. Se sijaitsee lähellä Ao Klong Chao rantaa. Sinne löytää seuraamalla pientä tietä, joka alkaa Ao Klong rannalta joen talojen takaa. Sieltä jatkaa sillan yli sisämaahan kunnes tulet ruohoalueelle juuri ennen PD Guesthousea. Täältä sitten kääntyy vasemmalle kohti Santung Bungalowia niin tulet pysäköintialueelle, josta on noin 10 minuutin kävelymatka viidakon läpi kunnes pääset vesiputoukselle.

Se on mahtava paikka, jossa voi uida, levätä tai nauttia piknikistä. Sinne pitää ottaa mukaan omat eväät, koska siellä ei ole kioskeja.

 • Klong Yai Kee Waterfall.

Tämä vesiputous sijaitsee saaren luoteisosassa. Sinne pääse ajamalla kohti pohjoista ohi poliisiaseman ja sairaalan. Seuraavaksi tulee vastaan houltoasema, jonka risteyksessä pitää kääntyä oikealle ja sieltä jatkaa suoraan Klong Madiin asti. Siellä puolestaan tulee vastaan risteys juuri ennen Suanya Resortia. Tässä risteyksessä on kyltti ohjaamassa vesiputouksen suuntaan. Seuraamalla sitten tätä tietä saavut Ban Makokille, jossa on vesiputouksen pysäköintialue.

Täältä on pieni kävely matka ennen kuin pääset Klong Yai Kee vesiputoukseen. Putous on ilmainen ja sieltäkään ei myös löydy mitään kioskeja, joten varaudu jos haluat viettää siellä enemmän aikaa.

Klong Yai Kee vesiputous (Koh Kood)
 • Huang Nam Keaw Waterfall

Tämä kolmas vesipuisto on lähellä Makka tree puuta. Huang Nam Keaw tunnettiin aikaisemmin salaisena vesiputouksena. Kuitenkin viime vuosina siellä on alkanut käydä enemmän turisteja, kun aiempi vanha kapea mutainen polku on laajennettu isommaksi tieksi, joten sinne on nyt helpompi kulkea. Tämän tien lopussa on vierailijakeskus ja parkkipaikka. Sieltä noin 5 kilometrin päässä sijaitsee vesiputous, jossa on myös pieni allas. Alueelta löytyy myös pieni ravintola ja homestay, jossa voi yöpyä. Alempana voit lukea lisää, miten päästä Makka tree alueelle.

Parhaat rannat

 • Klong Chao Beach

Tämä ranta sijaitsee länsirannikolla ja on keskeisin sekä kuuluisin ranta saarella. Siellä on paljon erilaisia majoituspaikkoja. Yleisesti ne on 4 ja 5 tähden resortteja, mutta saarelta löytyy myös jonkin verran bungaloweja ja guesthouseja.

 • Ngamkho Beach

Tämä ranta alkaa Ao Klong Chao rannasta pari kilometriä etelään päin. Se on kapea hiekkaranta, ei ehkä paras ranta saaresta, mutta silti kaunis. Rannalla on pari ravintolaa ja kahvilaa. Majoitukset tällä alueella ovat luokitukseltaan 2 ja 3 tähteä.

 • Bang Bao Beach

Rauhallinen ranta, jossa on kristallinkirkas vesi ja joka sijaitsee upeassa lahdessa. Tämä ranta on tunnettu, kun siellä on hyvät snorklausmahdollisuudet. Siellä on pari 3 ja 4 tähden resorttia sekä pari bungalowia. Alueella on myös muutamia ravintoloita, kahviloita ja pieni minimarketti päätien varrella.

 • Ao Phrao Beach

Tämä ranta sijaitsee vähän kauempana muista, mikä tekee siitä rauhallisemman ja hiljaisemman. Alueella on vain muutamia majoituspaikkoja.


Auringon lasku rannalla
 • Ao Tapao Beach 

Tämä oli ranta, jossa meidän ensimmäinen resortti sijaitsi. Tämä pitkä hiekkaranta, joka on täynnä kookospuita, oli yksi parhaista rannoista meidän mielestä. Siellä voi nauttia ihanasta auringonlaskusta keinupuun alla.

Rannalla on myös vanha Nam Luek laituri, josta ennen kulki kaikki veneet saarelle. Tänä päivänä pääkulkuyhteys on siirretty Ao Saladiin. Laiturilla on myös tunnettu Tratin alueen kyltti.

Ao Tapao ranta
Trat aluen kyltti Nam Luek laiturilla

Muut nähtävyydet

 • Sai Yai ja Majayuk makka trees

Koh Koodissa on kaksi upeaa ikivanhaa makka puuta, joiden ikä on noin 200-500 vuotta vanha.

Pääset puiden luo, jos lähdet Klong Chao rannasta ja seuraat tietä sairaalan ja huoltoaseman ohi kohti pohjoista seuraavaan risteykseen asti. Siellä käänny oikealle ja kasvimyymälän kohdalla edelleen oikealle. Jatka pientä tietä pitkin muutama kilometri, kunnes saavut toisen pienen myymälän luo. Sieltä seuraa sinistä kylttiä Makayuk-Saiyai tien loppuun asti. Sai Yai puu sijaitsee oikealla ja Majayuk puu noin 100 metrin kävelymatkan päästä.

 • Ao Salud ja Ao Yai kalastajakylät

Itärannikolla, saaren tien kummastakin päästä löytyy kaksi kalastajakylää Ao Salud ja Ao Yai, joissa asuu thaimaalaisia ja kambodzalaisia kalastajia.

Ao Saludilla on paljon kalaravintoloita, jossa voi syödä paikallisia kaloja ja äyriäisiä. Se on saaren pääkylä ja sieltä lähtee kaikki veneet Loam Sokiin. Täällä on myös tunnettu iso 30 metriä korkea kultainen Buddha patsas, joka on yksi saaren harvoista nähtävyyksistä.

Saaren kaakkoisosassa sijaitsee Ao Yai, jossa myös on muutamia kalaravintoloita. Kylässä on viewpoint, josta voi saada upeita kuvia lintuperspektiivissä Ao Yain taloista ja veneistä. Kylässä voit myös seurata paikallisia, kun he lastaavat ja purkavat tavaroita tai lähtevät kalastamaan merelle.

Au Saludin kalastajan kylä ja sen Buddha patsas

Kuten näette Koh Koodissa on kyllä paljon tekemistä ja toivomme, että tämä mini-matkaopas helpottaa teitä jos aiotte lähteä nauttimaan tästä uskomattomasta paratiisisaaresta.

Saattaisit myös pitää näistä:

Vastaa