Koh Chang on Thaimaan toiseksi suurin saari Phuketin jälkeen. Se sijaitsee lähellä Kambodzan rajaa Siaminlahdella ja se kuuluu neljän saaren ryhmään, joista muut saaret ovat Koh Kood, Koh Mak ja Koh Wai. Saaren nimi tarkoittaa norsua ja on saanut nimensä saaren muodosta. Saari on 30 km pitkä ja 14 km leveä, mikä pitää sisällään rantoja, vesiputouksia, viidakkoa ja vuoria.

Koh Chang pysyi pitkään tuntemattomana paratiisina. Nykyään siellä käy jo paljon turisteja sekä thaimaalaisia, että länsimaalaisia. Suosituimmat rannat sijaitsevat länsipuolella. Itäpuolelta löytyy autioimmat rannat, sillä siellä ei ole yhtään niin paljon turisteja. Saarella voit kokeilla eri vesiaktiviteetteja sekä viidakkopatikointia tai voit vaan rentoutua rannalla. Saariryhmästä Koh Changilla on eniten yöelämää, ei ehkä kuitenkaan ihan samaa menoa kuin lahden toisella puolella sijaitsevissa tunnetuissa bilesaarissa. Kerromme lisää infoa saaresta Koh Chang matkaoppaassa.

Miten mennä Koh Changiin?

Koh Changilla ei ole lentokenttää, joten sinne pääsee lautalla kahdesta eri satamasta läheltä Tratin kaupunkia. Kaksi lauttafirmaa kulkevat mantereen ja Koh Changin väliä.

Miten mennä Koh Changiin lautalla
Koh Changin lautta
 • Lautalla

Ferry Koh Chang, joka kulkee Ao Tammachat satamasta Ao Sapparotin satamaan. Firmalla on eri kokoisia lauttoja, jotka kulkevat päivittäin eri aikatalujen mukaan. Pienempi lautta kulkee välin 30 minuutissa ja isompi 45 minuutissa. Lisää tietoa löydät täältä. 

Toinen firma on Centrepoint ferry, joka kulkee mantereelta Centropoit satamasta Koh Changin Centrepoint (Cabana) satamaan. Nämä ovat vähän vanhempia lauttoja ja matka kestää noin 45min. Voit lukea tarkemmin tietoa yrityksen sivusta.

 • Kerromme myös muita reittivaihtoehtoja: 
 • Minibussi tai bussi + lautta

Voit varata kuljetuksen hotellista tai toimistosta, joko Bangkokista tai Kambodzasta. Matkaliput sisältävät sekä bussikuljetuksen satamaan sekä lauttamatkan. Tämä on halvin vaihtoehto, mutta matka-aika on pidempi.

Jos lähdet Bangkokista, bussit lähtevät Khao San Roadilta ja lentokeltältä Ao Thammachat satamaan, josta otat lautan saarelle. Matka kestää noin 6-8 h saapua Koh Changiin.

Kambodzasta pääsee myös eri reittejä pitkin. Me lähdimme Siem Reapista aamulla aikaisin ja saavuimme vasta illalla noin 22 perille. Ensin menimme linja-autolla Thaimaan rajalle (Poipet), jossa jouduimme jonottaa pitkään passintarkastusta. Tämän jälkeen meidät siirrettiin minibussiin, joka vei meidät Tratin kaupungin kautta satamaan nimeltä Centrepoint. Tämän sataman kautta kulkevat suurin osa Kambodzasta matkustavat, jotka haluavat mennä Koh Changiin.  Satamassa jouduimme odottamaan lautan lähtöä noin tunnin ja siellä meidän piti maksaa 200 bht kuljetusmaksu Koh Changin satamasta minibussilla hotellille.

 • Yksityiskuljetuksella + lautta

Voit myös itse varata taksin tai autokuljetuksen yksityisesti. Tämä vaihtoehto voi olla nopeampi, mutta se on paljon kalliimpi ja joudut neuvottelemaan hinnasta. Joudut myös erikseen ostaa lauttalipun.

 • Lentokone + lautta

Tratin kaupungissa sijaitsee lähin lentokenttä. Tämä sijaitsee noin 17km Ao Tammachatista ja noin 20km Centrepoint satamasta, joista lähtevät lautat Koh Changiin. Voit siirtyä lentokentältä satamaan minibussilla tai taksilla. Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa lentoajat ja viimeisen lautan lähtoaika, että ehdit siihen, muuten joudut yöpymään Tratissa.

 • Lautalla Koh Koodista, Koh Waista tai Koh Makista

On olemassa kolme eri firmaa, jotka pyörittävät kuljetuksia näiden saarien välillä. Nämä ovat: Bang Bao Boats, Kai Bae Huts Speedboats ja Boonsiri Catamaran. Voit tarkistaa lisää tietoa ja aikataulut niiden sivuistoilla.

Missä yöpyä?

Koh Changissa on noin 350 erilaista majoitusta eri hintatasoilla luksusvilloista bungaloweihin. Joihinkin alueihin esim. Lonely Beach on keskittynyt paljon reppureissaajien suosiossa olevia majataloja ja joissain alueissa kuten Klong Prao Beach on kalliimpia resortteja.

Saarella on muutamia 5 tähden resortteja mm. Parama Resort, joka sijaitsee Chek Baessa. Hinnat 2 500- 17 500 baht. Villa Manipura puolestaan sijaitsee saaren pohjoiosassa.

4 tähden resortteja on mm. KC Grande Resort, The Dewa ja Awa Resort. KC Grande on yksi suosituimmista resorteista ja sijatsee White Sand rannalla. Siellä huonehinnat alkavat 3 500 baht, luksusvillojen hinnat on noin 12 000 bht. The Dewa resortti sijaitsee Klong Prao rannalla, hinnat ovat 5 000-18 000 baht välillä. Awa Resort sijaitsee Kai Bae rannalla ja siellä yö maksaa perushuoneissa 4 500 baht. Kalliimmat villat ovat 17 5000 baht per yö.

The Stage Hotelli Koh Changissa jossa olimme kaksi yötä

3 tähden resortteja on esimerkiksi Kacha Resort, joka sijaitsee White Sand rannalla. Hinnat vaihtelevat 3300 bht 8800 bht välillä. Noren resort sijaitsee Klong Prao rannalla, 500 bht 3000 bht. KB Resort sijaitsee Kaie Bae rannalla ja yöt maksavat 2500-9000 bht.

Me olimme 2 tähden hotellissa nimelta The Stage, joka on kävelymatkan päässä Kai Bae rannasta. Kahdesta yöstä maksoimme 3 300 bath (n. 94e) ja siihen kuului aamupala. Hotelli oli myös todella rauhallinen ja siisti.

Koh Changissa sijaitsee myös paljon reppureissaajien budjettiin sopivia majoituksia. Halvimmat dormit maksavat 250-300 baht yö. Alueen pieniä resortteja on esim. Freedom Home, Oasis, Bangbao Paradise Home stay ja Elephant & Castle.

Missä syödä?

Saarella on paljon erilaisia ravintoloita thaimaalaisesta länsimaiseen ruokaan. Kalaruoan ystäville on erilaisia vaihtoehtoja kuten puna- ja valkosnapperit, barracudaa, kampasimpukoita, kalmareita jne. Nuudeliannokset saa halvimmillaan noin 50 baht hintaan, halvimmat riisiannokset ovat noin 60-80 baht. Curryruoat maksavat noin 100-150 baht. Kalaruoat ovat hieman kalliimpia, n. 250 baht. Länsimaalainen ruoka on kaikista kalleinta syödä, 200 baht ylöspäin. Jos haluaa siis halvalla päästä nin kannattaa pitäytyä paikallisessa ruuassa.

Dang Seafood ravintolassa on iso kalojen ja ayriäisten valikoima

Suosittuja ravintoloita eri alueilla on esim. Khao Tha at Warapura niminen ravintola Lonely beachilla. Samalla alueella on myös Dang Seafood ravintola, jossa söimme yksi ilta kampasimpukoita ja kaloja. Klong Prao rannalla on Tonsai niminen suosittu ravintola.

Bang Baossa kannattaa kokeilla Ruan Thai ravintolaa ja Rasta Viewta , jossa kävimme syömässä päivällä Massaman currya ja Pad Thaita. Ravintolasta on upea näkymä merelle, kun se sijaitsee korkealla mäen päällä. Siellä voi chillailla samalla kun kuuntelee reggaeta.

Rasta View chill out baari

Bailan alueella sen niminen ravintola kuin Happy Turtle, jossa kannattaa käydä Bailanissa majailevien, Ning Sua Seafood ravintola on taas hyvä Chai Chetin alueella. Yksi saaren parhaimpia ravintoloita on Saffron on the Sea ravintola, joka sijaitsee Pearl rannalla. Itäpuolelta mainitsemisen arvoinen paikka on esim. Salak Phet Seafood.

Miten liikkua Koh Changissa?

Kaikista kätevin tapa liikkua saarella on vuokrata skootteri, jolla pääset kulkemaan vapaasti pitkin saarta ja vierailemaan eri vesiputouksilla. Koh Changin tiet ovat hyvin mutkaisia ja jyrkkiä. Välillä jopa uskomattoman jyrkkiä, että kannattaa ajaa varovasti. Yksi mutka tiellä oli niin kapea ja jyrkkä, että vastaantulijaa piti väistää ensin, että pääsi ajamaan. Koska saaren tiet ovat niin mutkaisia niin ajoaika kesti enemmän kuin odotti. Me vuokrasimme skootterin resortimme viereisestä toimistosta. Se maksoi 200 bht vuorokaudeksi.

Saarta pitkin kulkee myös lava-autotakseja. Hinta kannattaa kysyä etukäteen kohteeseen ja siitä pitää myös tinkiä. Osa pyytää liikaa, joten kannattaa olla tarkkana. 

Saarella järjestetään myös matkaretkiä eri nähtävyyksiin ja aktiviteetteihin. Kannattaa kysyä resortista tai turistitoimistosta.

Koh Changin sää?

Saarella on kolme sääsesonkia: viileä kausi, joka kestää marraskuusta helmikuun loppuun, kuuma kausi maaliskuusta toukokuuhun ja sadekausi on toukokuun lopusta lokakuun loppuun.

Eniten matkustajia käy saarella juuri tähän viileään aikaan, jolloin on paras matkustussää, kun päivälämpötila on noin 27-30 astetta. Yöllä lämpötila on noin 20 c. Joulukuisin yölämpötila on kylmin noin 15-18 astetta, mutta yleisesti tammikuussa on kylmin keskilämpötila saarella. Auringonpaiste on varma tällä kaudella, satunnaisia ukkoskuuroja voi esiintyä. Merivesi on kirkas ja tyyni eli loistava aika sukeltaa sekä snorklata.

Kuumalla kaudella lämpötila on yli 30 astetta päivisin ja öisin noin 22 astetta. Ilmasto on entistäkin kosteampaa, joten ilmasto tuntuu hyvin kuumalta myös öisin. Ukkosta esiintyy tällä kaudella useimmin. Thaimaalaiset matkustavat saarelle juuri tällä kaudella, kun he lomailevat siellä huhti- ja toukokuisin. Huhtikuisin thaimaalaiset juhlivat uuden vuoden juhlaa Songkrania, jossa he heittelevät vettä toisiensa päälle ja ampuvat vesipyssyillä. Huhtikuu onkin juuri kuumin kuukausi saarella, joten vesi virkistää kivasti.

Sadekaudella vettä sataa hyvin paljon ja kovaa. Yleensä päivisin aurinko paistaa. Merellä on tällä kaudella voimakkaat vuorovesivaihtelut. Sadekaudellakin järjestetään sukellus- ja snorklausretkiä, mutta näkyvyys on huonompi kuin muilla kausilla. Tällä kaudella ei siis kannata matkustaa Koh Changiin jos haluaa aurinkoa ottaa. Sade voi kestää joskus pitkään ja aika menee bungalowissa istuessa. Majoitusten hinnat toki tippuvat puolella, saarella on muutenkin rauhallisempaa ja vesiputoukset ovat upeita, kun vettä virtaa enemmän. Syyskuu on sateisin kuukausi saarella.

Koh Changin nähtävyydet?

Saarella nähtävyyksiä ovat sen vesiputoukset, luonto, rannat sekä merenalainen maailma. Suosittua on käydä eri putouksilla ja norsuvaelluksilla. Voit myös osallistua thai kokkikurssille, jossa opetetaan perusthairuokien valmistusta. Tai ottaa vain rennosti ja mennä thaihierontaan, kylpylään tai osallistua joogaan. Sukelluksen ystäville on olemassa monta eri vaihtoehtoa ja snorkalata voi myös saaren rannoilta käsin.

Vesiputoukset

Saarella on useita vesiputouksia, joista suurin osa sijaitsee saaren itäpuolella. Putoukset ovat parhaimmillaan sadekaudella, mutta silti vierailun arvoisia myös muina ajankohtina. Osassa on luonnon muodostamat altaat, joissa voi uida. Muutama putous on maksullinen eli tunnetuin Klong Plu ja Than Mayom, koska ne ovat osa kansallispuistoa.

Klong Plu vesiputous
 • Klong Plu vesiputous on suosituin, joka sijaitsee Klong Praolla länsipuolella saarta. Vesiputoukselle vie polku alas ja matka kestää noin 15 min. Siellä on köysi ja portaat, joten sinne on helppo mennä. Putouksella on allas, jossa voit uida. Kannattaa mennä tänne aamupäivällä ennen kuin turistiryhmät saapuvat. Putous on avoinna 8-17.00 ja maksaa 200 bht. Siellä on parkki, johon voit jättää skootterin.

 

 • Than Mayom vesiputous sijaitsee saaren itäpuolella lähellä Than Mayom resorttia. Tämä vesiputous on myös maksullinen 200 bht per henkilö ja on auki myös 8-17 välillä. Vesiputous on neljässä eri tasossa. Kuninkaat Rama V ja Rama VII ovat kaivertaneet nimensä putouksien kiviin, mikä tekee tästä suositun kohteen paikallisille etenkin viikonloppuisin.

 

 • Klong Jao Leuam putous sijaitsee pohjoispuolella saarta lähellä Ban Kwan Chang norsusafaria. Siellä on pieni kioski, josta voi ostaa kylmää joutavaa. Putous on muuten ilmainen, mutta tontin omistaja saattaa pyytää 40 bht rahaa sen ylittämisestä. Putous ei ole niin ihmeellinen, mutta jos haluat nauttia rauhasta ilman muita ihmisiä niin sinne kannattaa suunnistaa.

 

Muita vesiputouksia on:

 • Khlong Nonsi sijaitsee myös saaren itäpuolella lähellä poliisiasemaa. Matka putoukselle kestää noin 15 min ja täällä myös ei käy paljon ihmisiä.

 

 • Khlong Neung vesiputous on dramaattisin ja pisin putous saarella. Sinne on vaarallisin mennä jyrkän sekä hankalan reitin vuoksi. Tämä sijaitsee saaren itäpuolella Salak Phet alueella. Kävely putouksille kestää noin 30 min.

 

 • Kheeri Pet vesiputous sijaitsee myös itäpuolella lähellä Khlong Neung putousta. Tänne putoukseen on helpompi mennä kuin naapuriinsa verrattuna.

 

 • Kai Bae vesiputouksella ei juuri käy turisteja. Sinne pääsee helposti Kai Bae rannan takaa päätieltä joko kävellen 30 min tai skootterilla. Lähellä putousta molemmin puoli tietä ovat Sanook Sanang Resort ja Kai Bae Meechai Elephant Camp. Putouksen yläpuolella on pieni allas.

Parhaat rannat

Koh Changin suurin osa rannoista sijaitsee saaren länsipuolella.

 • White Sand Beach. Se sijaitsee saaren luoteispuolella ja se on saaren tunnetuin ja vilkkain ranta. Tämä oli ensimmäinen ranta, joka avattiin turismille ja sieltä löytyy eri tyyppisiä majoituspaikkoja sekä erilaisia palvelupisteitä kuten apteekkeja, ATM, ravintoloita ja baareja. Se on noin 3 km pitkä ja rannan pohjoispääty on nätein osa rannasta. 
Saaren tunnetuin ranta White sand beach
 • Pearl Beach. Tämä ranta on ainoastaan hyvä, jos haluat vähän snorklata. Muuten ranta on hyvin kivinen.

 

 • Klong Prao Beach. Saaren pisin ranta ja vetää puoleensa rauhaa rakastavia. Se jakautuu kolmeen osaa: pohjoispäädyssä on kivikkoista, keskellä kulkee Klong Plu vesiputouksen joki ja eteläpuolella on mahtava valkoinen ranta.

 

 • Kai Bae Beach. Jakautuu myös kahteen osaa, joista eteläpuoli on kaunein. Se on lähellä päätietä, joten sinne pääse helposti. Se ei ole ehkä saaren kaunein mutta Kai Baella viihtyvät sekä perheet että reppureissaajat.
 • Lonely Beach. Pieni ranta, joka on reppureissaajien ja bilettäjien suosiossa. Ei kuitenkaan paras ranta, jossa uida.

 

 • Bailan Beach ja Bang Bao Beach. Saaren eteläpuolelta löytyy nämä rauhallisemmat rannat. Bang Baolla on laituri, jonka ympärillä on kalastajakylä. Täältä lähtevät lautat Koh Makiin, Koh Waihin ja Koh Koodin.

 

Saaren itäpuolella on kehittämättömiä rantoja, muttei yhtä valkohiekkaisia kuin lännessä.

 • Long Beach. Tämä ranta sijaitsee ihan etelässä ja sinne on hankalampi päästä koska sinne ei mene kunnon tietä ja polku on huonossa kunnossa. Jos haluat rauhaa, niin tämä ranta on sitten paras vaihtoehto, koska siellä ei ole muuta kuin palmuja ja kirkasta vettä.

Muut nähtävyydet

Koh Changissa on myös useita näköalapaikkoja, joista saa upeita kuvia. Yksi tällainen on Kai Bae viewpoint. Paras aika täällä on ottaa kuvia aamupäivällä, kun aurinko on takana tai auringon laskun aikaan. Näköalapaikalta näet edessä olevan saaren Koh Man Nai. Suosituin näköalapaikka on Whitesand rannan pohjoispuolella oleva viewpoint

Bang Bao alueella mahtava näkymä on Rasta View ravintolan kohdalta. Meidän mielesta melkein hienoin näkymä oli juuri täältä, eikä tästä puhuta mitään. Löysimme sen vahingossa.

Jos haluat tutusta paikalliseen menoon, niin voit vierailla kalastajakylässä Klong Son. Siellä satamassa on pieni kalastajayhteisö. Kylä sijaitsee lähellä Ferry Koh Chang satamaa. Siellä on myös buddhalainen temppeli, jossa voit käydä myös. Bang Baossa on myös laiturialue, josta saa hienoja kuvia.

Koh Changissa nähtävyyttä ja tekemistä kyllä riittää. Toivomme että tämä pieni matkaopas auttaa teitä jos aiotte käydä norsusaarella.

Saattaisit myös pitää näistä:

Vastaa