Mahtavan Angkor Watin vierailun jälkeen halusimme rentoutua muutaman päivän jossain paratiisisaarella. Matkan lopullisena määränpäänä meitä odotti Bangkok, josta otimme sitten paluulennon Suomeen, joten etsimme jotakin kohdetta läheltä Thaimaan pääkaupunkia ja Kambodžaa. Kun tutkimme eri matkakohteita, löysimme muun muassa Koh Changin ja Koh Koodin saaret, jonne sitten päätimme mennä. Yritimme etsiä netistä ja eri blogeista tietoa siitä, miten päästä helpoiten näille saarille ja huomasimme, ettei tästä reitistä löytynyt vielä silloin juuri lainkaan tietoa. Joten jos suunnittelet tehdä saman reitin kuin me, niin toivomme, että tämä artikkeli, miten mennä Siem Reapista Koh Changiin, auttaa sinua matkan suunnittelussa.

Useita vaihtoehtoja Siem Reapista Koh Changiin

On olemassa kolme eri vaihtoehtoa, joilla pääset Siem Reapista Koh Changiin. Reitit vaihtelevat paljon riippuen siitä, että mikä on matkabudjetti ja kuinka on paljon aikaa käytettävissä.

  • Yksityiskuljetus + lautta. Voit kysyä Siem Reapista yksityisen autokuljetuksen tai taksin suoraan Tratin kaupunkiin läheisiin satamiin, joista päivittäiset veneet lähtevät Koh Changille. Tämä on ehkä nopein, mutta kallein vaihtoehto. Joudut huomioimaan sovitun hinnan lisäksi lautan liput erikseen. 
  • Lento + taksi + lautta. Voit ostaa lennot Seamp Reapista Koh Changiin, mutta nämä lennot eivät ole suoria, joten joudut, tekee välilaskun Bangkokissa. Koh Changin lähin lentokenttä on Tratin Kaupungissa, josta sitten joudut siirtymään taksilla jompaan kumpaan satamaan, joista Koh Changin lautat lähtevät. Hinnat riippuvat paljon lennoista ja tähän päälle tulee laskea mukaan muut kuljetukset.
  • Bussi + lautta. Teet koko matkan bussilla Seam Reapista suoraan satamaan, jossa sitten lautta odottaa Koh Changiin lähtoä. Tämä kuljetusvaihtoehto oli meidän matkalle paras. Se oli halvin ja kätevin, vaikka reissussa meni kokopäivän (muista varautua siihen) ja siityminen voi tuntua kaoottiselta.

Kokemuksemme bussimatkasta + lautta

Me päätimme tehdä matkan varaamalla bussikuljetkusen suoraan Centrepoint satamaan (Thaimaassa) ja sieltä sitten lautalla Koh Changin saaren. Kerromme seuraavaksi lisää tästä meidän kokemuksestamme.

Miten varata bussimatka Siem Reapista Koh Changiin?

Bussimatkan ja lautan hinta Siem Reapista Koh Changiin

Siem Reapin monista matkatoimistoista on mahddollista hankkia bussi- tai minibussikuljetukset Koh Changiin, jotka kulkevat tätä väliä päivittäin. Me ostimme lippumme hotellin vastapäätä sijaitsevasta toimistosta, jossa hinnat olivat sitä luokkaa, mitä olimme lukeneet etukäteen. Normaali hinta on 12-15 USD (noin 13€) vuonna 2018, mikä sisälsi sekä bussimatkan että lauttalipun. Erikseen jouduimme sitten maksamaan 200 bht (noin 5,6€) satamassa siitä, että meidät siirrettiin perillä Koh Changin satamasta hotellille.

Siam Reapista Thaimaan -rajalle bussilla

Bussi haki meidät Siem Reapin hotellin läheltä aamulla aikaisin noin klo 7.00. Matka Thaimaan rajalle kesti noin 4 tuntia ja puolivälissä matkaa oli yksi 15 minuutin pysähdystauko. Rajalla bussi pysähtyi tien varrelle vähän ennen tullia ja meitä pyydettiin poistumaan bussista. Samalla kun siirryimme ulos bussista, meidän opas kyseli meiltä, että mikä oli meidän päämäärä ja sen mukaan hän leimasi meidät tietyn värisellä tarralla. Sillä aikaa kuski oli ehtinyt ottaa meidän laukut pois bussista ja sanoi vaan, että nähdään rajan toiselle puolella. Otimme sitten rinkat selkään ja ennen kuin ehdimme reagoimaan sen enempää, niin kaikki muut kanssamatkustajat olivat hävinneet jo ympäriltä.

Poipet kaupunki Kambodzan ja Thaimaan rajalla

Rajalla oleva kaupunki on nimeltään Poipet ja se on aika sekava kaupunki, jossa on taxfree tyyppisiä kauppoja ja kasinoita. Alueella oli todella paljon ihmisiä. Olimme alkuun ihan pihalla ennen kuin huomasimme pari metriä eteenpäin rakennuksen, jossa luki Kambdozan tulli. Siirryimme sinne, jossa ei ollut mikään hirveä jono, ja noin 30 min jälkeen olimme hoitaneet maan lähtöselvityksen. Tämä osuus rajanylityksestä oli loppupeleissä helppoa, koska kauhein kohta oli vasta tulossa.

Jatkoimme tämän jälkeen suoraan Thaimaan rajalle, joka oli pikkasen edempänä ja siellä se yllätys oli. Jono oli aivan mahdoton. Ennen sisään pääsyä meitä pyydettiin täyttämään valmiiksi paperit, minkä jälkeen jouduimme jonottaa noin 2 tuntia ennen kuin pääsimme passintarkastuksen läpi. Sisällä oli vielä hirmu kuuma, mikä teki jonottamisesta tuskaisempaa.

Rajanylityksen jälkeen Thaimaan puolella huomasimme, että siellä oli satoja muita ihmisiä seisomassa joka puolella ja ei yksikään niistä ollut tutun näköinen. Tässä vaiheessa jännitimme vähän, ettei vaan muut olisi ehtineet lähteä ilman meitä. Me emme tienneet mihin päin mennä, joten kävelimme vaan suoraan. Siinä samalla katumyyjät yrittivät meille myydä vaikka mitä. Yhtäkkiä matkaopas ilmestyikin ja pyysi meidät siirtymään tiettyyn kohtaan, jossa jouduimme odottamaan minibussia.

Odottaessamme bussia tajusimme, että liimatarrojen mukaan meidät jaoteltiin eri ryhmiin Thaimaan puolella. Joten HUOM! Nämä tarrat ovat tosi tarkeitä, koska niillä todistetaan, että sinulla on varattu jatkomatka ja opas tunnistaa sinut.

Minubussi jolla menimme rajalta Koh Changiin

Thaimaan rajalta Tratin lähellä Centrepoint satamaan minibussilla

Odottelimme yli tunnin, että minibussi saapuisi paikalle. Oli aika kuuma päivä, mutta onneksi odotimme katoksen alla, jossa oli hyvä varjo. Ei tainnut kuskilla olla mitään kiirettä, kun seisoi aika pitkään paikallaan ennen kuin pyysi meidät siirtymään autoon.

Minibussi tuli ihan täyteen ja meitä odotti taas noin 4 tunnin matka. Minibussin sisällä oli hyvin ahdasta ja kuumaa. Juuri tilaa ei ole vaihtaa asentoa. Autossa oli ilmastointi päällä, muttei sieltä kylmää ilmaa tullut. Vasta kun aurinko oli laskemassa, niin ilma bussin sisälläkin viileni ja teki matkustuksesta miellyttävämmän. Mukana kannattaa olla reilusti vettä! Puolessa välissä pysähdyimme kerran huoltoasemalle, jossa pidettiin melkein 30 min tauko. Meidän harmiksi emme voineet ostaa juotavaa eikä syötävää, kun emme muistaneet vaihtaa rahaa eikä korttimaksu kelvannut. Kello oli lähes 18.00 ja meillä oli kova nälkä. Onneksi olimme jonkin verran varautuneet, kun meillä oli mukana jotain eväitä. Tämän tauon jälkeen jatkoimme vielä ajamista jonkun aikaa ennen kuin pysähdyimme Tratin kaupunkiin, jossa pari matkailijaa jäi pois. Sitten siirryimme suoraan Centrepoint satamaan.

Paikka jonne pysähdyimme ennen satamaa

Kello oli jotain vaille 20.00 ja lautta oli just lähtenyt, joten meille ilmoitettiin, että joudumme jonkun aikaa odottamaan siellä seuraavaa. Samalla meille kerrottiin, että jos haluamme kuljetuksen lautasta meidän hotellille niin sen voi varata etukäteen maksamalla 200 bht lisää yhdelle naiselle joka istui pienen pöydän äärellä kioskin edessä. Epäilimme ensin, että oliko tämä joku huijaus, mutta kun puhuimme muiden matkustajien kanssa, niin päätimme maksaa tämän lisän. Oli kuitenkin myöhä ja halusimme päästä perille mahdollisemman pian. Emmekä tienneet edes mitään muuta millä pääsisimme perillä Koh Changissa hotelille. Centrepointin satama-alueella oli auki vaan pari kauppaa ja ravintolaa. Löysimme myös ottoautomaatin, josta saimme nostettua rahaa. Söimme sitten odottaessamme jotain pientä purtavaa.

Tässä on ”Google street view” Centrepoint satamasta

Centrepoint satamasta lautalla Koh Changin Centrepoint (Cabana) satamaan.

Loppujen lopuksi kello oli jotain vaille 21.00 kun nousimme uudestaan samaan minibussiin, jolla tulimme satamaan asti ja ajoimme sisään lauttaan. Tämän jälkeen nousimme autosta pois ja menimme kannelle. Lautassa ei ollut sisätiloja, joten istuimme ulkona, jossa oli pitkiä penkkirivejä ja iso katos. Siihen aikaan oli tietysti aivan pimeää ja ainoastaan kaukana horisontissa näkyi muutamia valoja, jotka arvelimme tulevan Koh Changista.

Koh Changin lautan kannella

Vihdoin ja viimeksi pääsimme perille

Noin 45 minuutin kuluttua saavuimme Koh Changin Centrepoint (Cabana) satamaan, joka sijaitsee saaren pohjoisosassa. Nousimme taas samaan minibussiin ja lähdimme saman tien ajelemaan. Meidän hotelli oli Kai Bae rannalla, joka sijaitsee puolessa välissä saaren länsipuolta. Matkalla pysähdyimme pari kertaa muiden hotellien eteen, joissa kanssamatkustajia jäi pois. Olimme lopulta viimeiset matkustajat kyydissä. Vihdoin ja viimein pääsimme perille meidän hotellille, kun kello oli jotain yli 22.00. Pitkän matkan jälkeen tämä tuntui niin ihanalta!

Meidän ihanan hotellin sänky odotti meitä

Matkan alussa jännitimme paljon aikataulussa pysymistä, koska luimme, että viimeiset lautat lähtevät noin 19.30 Koh Changiin, ja jos ei niihin ehdi niin pitää olla yötä Tratin kaupungissa. Onneksi kuitenkin ehdimme tähän myöhäisimpään lauttaan. Sitten myös emme olleet varmoja pääsemmekö hotellille niin myöhään kirjautumaan sisään. Ilmoitimme kyllä etukäteen niille sähköpostilla, että olemme myöhään perillä, mutta emme osanneet arvioida, että olisi mennyt niin myöhään. Onneksi he odottivat meitä ja pääsimme suoraan nukkumaan. Kokopäivän reissun jälkeen olimme aivan poikki.

Jos sinulla on eri kokemuksia tästä reitistä tai haluat kysyä lisää tietoa niin jätä vaan meille kommentti, joten voimme lisätä infoa siitä miten päästä Siem Reapista Koh Changiin.

Saattaisit myös pitää näistä:

Vastaa