Matkusta Kiinaan ilman viisumia 24, 72 tai jopa 144 tuntia Visa-free transitilla. Tiesitkö, että tämä on nyt mahdollista? Jos et tiennyt, älä huoli, emme myöskään ennen kuin vierailimme Kiinan muurilla ja Pekingissä kolme päivää ilman viisumia. Edes Helsingin lentokentän työntekijät eivät olleet varmoja siitä, että voiko he päästää meitä koneeseen ja heidän piti tarkistaa tämä asia. Mutta kyllä se on mahdollista, jos sinun matkalla on välilasku Kiinassa ja siksi haluamme kertoa miten tämä onnistuu.

Voit hyödyntää tätä esimerkiksi silloin kuin suunnittelet matkaa Aasiaan. Usein käy niin, että jos sinulla ei ole suoria lentoja niin joudut käymään välilaskulla Kiinassa. Tässä tapauksessa sinulla on mahdollisuus käyttää hyväksi tätä Kiinan kansantasavallan tarjoamaa etua, jolla pääset vierailemaan maassa ilman viisumihakemusta etukäteen ja sen tuomia kustannuksia.

Saattaa kuulostaa aluksi hieman monimutkaiselta, nimittäin viisumivapaus koskee vain tiettyjä ehtoja, joten suosittelemme, että luet koko artikkelin loppuun. Voit myös tarkastella etukäteen tämän Kiinan hallituksen sivun kautta onko sinulla mahdollisuus matkustaa maahan ilman viisumia ja kuinka kauan.

Tärkeitä huomioita matkustettaessa Kiinaan ilman viisumia

On pari tärkeää asiaa, jotka pitää ottaa huomion ihan ekana matkustaessa Kiinaan ilman viisumia:

 • Sinulla täytyy olla voimassa oleva passi, jonka kansalaisuus kuuluu niiden maiden joukkoon, joilla on lupa hakea viisumivapautta.
 • Sinun täytyy olla transitmatkustaja ja lentää johonkin kolmanteen maahan, jonka täytyy olla eri, kun lähtömaa. Hong Kong, Macao sekä Taiwan lasketaan myös kolmansiin maihin.
 • Lentosi on saavuttava Kiinaan ja lähdettävä sieltä suorana kansainvälisenä lentona. Tämä tarkoittaa sitä, että jos lähdet esimerkiksi Pekingistä sen jälkeen, kun olet siellä käynyt transitviisumilla niin sinulla ei saa olla seuraavalla lennolla välilaskua jossain toisessa Kiinan kaupungissa, vaan lähtö pitää olla suora lento toiseen maahan.
 • Saapuminen ja poistuminen maasta täytyy olla ainoastaan rajanylityspaikkojen kautta, joilla on oikeus käsitellä viisumivapautta. Kaikki rajat eivät hyväksy tätä.
 • Oleskelu on sallittu ainoastaan sille rajatulle hallintoalueelle Kiinan kansantasavallasta, jolle olet saapunut. Lähtö maasta täytyy jatkua myös täältä samalta alueelta. Mutta voit esimerkiksi saapua Shanghaihin sataman kautta ja poistua lentäen.
 • Sinun on lähdettävä Kiinasta ennen kuin kauttakulkuviisumi vanhenee. Näet passin leimasta, milloin on viimeistään lähdettävä maasta. Kiinan visa-free transit alkaa aina keskiyöllä seuraavana päivänä saapumisen jälkeen. Esimerkiksi jos koneesi saapuu maanantaina klo 18.00, niin 144 tunnin kauttakulkuviisumi tulee voimaan tiistaina klo 00.00 alkaen.

Minkä maan kansalaisilla on oikeus kulkea Kiinassa ilman viisumia?

Voit saada viisumivapauden, jos sinulla on passi seuraavista maista:

 • Schengen maat: Itävalta, Belgia, Tšekki, Tanska, Viro, Suomi, Ranska, Saksa, Kreikka, Unkari, Islanti, Italia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Alankomaat, Puola, Portugali, Slovakia, Slovenia, Espanja, Ruotsi ja Sveitsi.
 • Euroopan maat: Venäjä, Iso-Britannia, Irlanti, Kypros, Bulgaria, Romania, Ukraina, Serbia, Kroatia, Bosnia ja Hertsegovina, Montenegro, Makedonia, Albania, Valko-Venäjä ja Monaco.
 • Amerikan maat: Yhdysvallat, Kanada, Brasilia, Meksiko, Argentiina ja Chile.
 • Oseanian maat: Australia ja Uusi-Seelanti.
 • Aasian maat: Korea, Japani, Singapore, Brunei, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Qatar.

Mitkä kaupungit tarjoavat Visa-free transitin Kiinassa?

Kiinassa ei kuitenkaan kaikki kaupungit tarjoa viisumisvapautta ja monesti niissä on eri sääntöjä. Aiomme kertoa lisää kaupungeista, jossa voit vierailla ja jotta voimme tehdä sen yksinkertaisella ja ymmärrettävimmällä tavalla meidän on ensin erotettava maahantulopisteet ja liikkumisalueet.

Maahantulopisteet

Jos haluat ilmaisen viisumivapauksen Kiinaan, sinun täytyy saapua ja lähteä suoraan jonkin seuraavan kaupungin kautta. Yleisin on matkustaa lentokoneella, mutta joissakin tapauksissa se voidaan tehdä myös sataman tai rautatieaseman kautta.

 • Peking: Capital International lentokenttä ja Beijing West Railway Station.
 • Shanghai: Shanghai Pudongin kansainvälinen lentokenttä, Shanghai Hongqiaon lentokenttä, Shanghai Port International Cruise Terminal, Shanghai Wusongkou International Cruise terminaali ja kaikki rautatieasemat.
 • Tianjin, Xiamen, Qingdao: näihin voit saapua lentäen tai meren kautta.
 • Qinhuangdao (Hebei): vain Qinhuangdaon sataman kautta.
 • Guangzhou, Xi’an, Chongqing, Ningbo, Hangzhou (Zhejiangin), Shijiazhuang (Hebei), Nanjing (Jiangsu), Dalian (Liaoning), Shenyang (Liaoning), Kunming, Chengdu ja Wuhan: vain lentokentän kautta.
 • Harbin, Changsha, Guilin: näissä maissa voi hakea ainoastaan 72 tunnin viisumivapautta.

Liikkumisalueet

Saapumisen jälkeen noista aiemmin mainituista maahantulopisteistä, sinun täytyy tietää mitkä ovat niiden sallitut liikkumisalueet. Et voi poistua kaupungista tai maakunnasta riippuen alueesta.

 • Peking, Tianjin ja Hebei: matkustaminen on sallittua näiden kolmen alueen välillä.
 • Shangai, Jiangsu ja Zhejiang: samoin näiden maakuntien välillä on sallittu matkustaminen.
 • Guangzhou, Chengdu, Xi’an, Kunming, Wuhan, Chongqing, Changsha, Xiamen, Guilin, Harbin, Qingdao: liikkuminen on rajoitettu näiden kaupunkien provinssialueiden sisällä. Esimerkiksi Chengdusta voit vierailla Sichuanissa. Xi´anista voit käydä kattomassa Terrakotta-armeija nähtävyyttä.
Kiinan transit-free visa kartta
Kartasta näet mitkä Kiinan alueet tarjoavat Visa-free transitia ja myös liikkumisalueet. Kaikissa muissa alueissa paitsi ne, jotka löytyvät laatikon sisällä, on rajoitettu liikkumisalue yhteen provinssiin.

Nämä yllä mainitut kohteet voi muuttua. Siksi suosittelemme, että vahvistat aina meidän antamat tiedot virallisien sivujen kautta. Näiden sääntöjen rikkominen voi johtaa suurin sakkoihin, vankeuteen tai karkottamiseen maasta.

Miten voin hakea kauttakulkuviisumia (Visa-free transit) Kiinaan?

Nyt kun tiedät hieman enemmän mistä on kyse ja ollaan jo kerrottu mitkä maat tätä voi hakea ja mihin Kiinan alueihin voit matkustaa niin lähdetään selvittämään miten voit hakea tätä ilmaista kauttakulkuviisumia.

Valmista kaikki dokumentit ennen saapumista Kiinaan

Sinulla täytyy olla seuraavat dokumentit mukana ja valmiina, ennen kuin sinut päästetään maahan:

 • Voimassa oleva passi. Passin voimassaoloaika on vähintään kolme kuukautta maahantulopäivästä.
 • Lentolippu kolmannesta maasta, johon aiot matkustaa ja jonka lähtöpäivä on 24, 72 tai 144 tuntia (kaupungista riippuen) tulopäivästä. Huomio! Suositellaan, että tulostat valmiiksi vahvistuksen tai lentolipun, jonka olet saanut sähköpostitse lentoyhtiöltäsi.
 • Sisään-/uloskäyntikortti, joka annetaan sinulle koneessa tai jonka löydät lentokentältä laskeutuessasi.
 • Viisumi seuraavaan maahaan (jos tätä vaaditaan). Jos sinun seuraava kohde ei vaadi viisumia, jonka olet joutunut hankkimaan etukäteen, voit jättää tämän huomioimatta.

Mitä tehdä lähtökaupungissasi ennen lentoa Kiinaan?

Kiina ei ole ihan tarkalleen tiedottanut kaikkia maita tästä kauttakulkuviisumi mahdollisuudesta. Niin kuin kerroimme alussa, käytimme tätä vaihtoehtoa silloin kuin matkustimme Helsingistä Malesiaan ja meillä oli välilasku Pekingissä. Mutta kuin olimme Suomen kentällä ja kerroimme meidän lentoyhtiön työntekijöille, että haluamme hakea Visa-free transittia niin heillä ei ollut tietoa edes tästä mahdollisuudesta. He joutuivat jonkin aikaa selvittää tätä asiaa ennen kuin he vahvistivat meille, että kyllä se onnistuu.

Joten saattaa olla, että sinulle käy samoin, jolloin on hyvä selittää heti alusta, että haluat hyödyntää Kiinan tarjoamaa viisumivapautta ja että sinulla on etukäteen kaikki tarvittavat asiakirjat valmiina.

Mitä tehdä kun saavut Kiinaan?

Saapuessasi Kiinaan suuntaudu tullin alueelle, samoin kuin kaikissa muissa tapauksissa. Erona on se, että ennen passintarkastusta sinun täytyy saada passiin Visa-free transitin leima. Tämä on helppoa jos katsot tarkkaan kaikkia kylttejä, sillä ne on myös englanniksi käännetty.  Etsi seuraavan näköistä kylttiä:

Matkusta Kiinan ilman viisumia (24, 72 tai 144 tunnin Visa-free transit)
Pekingin lentokentän tiski, jossa voit hakea Visa-free transitin

Pekingin kentällä tämä visa-free piste tuli vastaan meitä ilman, että meidän tarvitsi sitä etsiä. Luulimme. että se olisi ollut vaikeampi löytää. Meidän koneesta monet muutkin matkustajat jäivät tähän pisteeseen, joten siihen kerääntyi hieman jonoa. Tiskillä oli pari työntekijää, jotka neuvoivat täyttämään seuraavan kaavakkeen.

Matkusta Kiinaan ilman viisumia
Lomake, jonka täytät ennen kuin sinulle myönnetään viisumivapaus

Tämän lisäksi sormenjäljet täytyi antaa itsepalvelukoneeseen. Kun olimme tämän tehneet niin työntekijä tarkisti lomakkeen, seuraavan lennon tiedot ja kysyi hotellin nimen sekä osoitteen.  Tämän jälkeen saimme leiman passiin ja jatkoimme matkaa passintarkastukseen, jossa virkailija tarkisti vaan dokumentit. Tämä sujui nopeasti ja pääsimme Kiinaan ilman viisumia.

Huom! Covidin vuoksi tilastot päivittyvät usein, joten kannattaa olla yhteydessä Kiinan suurlähestöön Suomessa tai tarkistaa tilannetta solovisan sivujen kautta.  

Saattaisit myös pitää näistä:

Vastaa