Huairoun alueella noin 70km päässä Pekingistä pohjoiseen sijaitsee Jiankou, osa Kiinan muuria, joka ei ole ylläpidetty matkailukohde. Tätä muurin aluetta ei ole restauroitu ja luonto on vallannut ympäristön uudestaan. Jiankou osuuden haastavat nousut ja upeat maisemat tekevät siitä yhden suosituimmista kohteista lähellä Pekingiä. Tämä osuus on erityisesti heille, jotka arvostavat vaellusta ja kuvaamista mahtavassa ympäristössä. Tämän lisäksi pääsy on ilmainen, voit kulkea ihan vapaasti ja nauttia kokemuksesta ilman turisteja.

Jiankou muuri aloitettiin rakentaa vuonna 1368 Ming-dynastian aikana ja on noin 22km pitkä. Se alkaa luoteesta  ”Yhdeksän silmän tornista”, joka oli tärkeä komentopaikka sodan aikana ja päättyy kaakkoon torniin numero 23. Sen varrelta löytyy monia erilaisia luonnonkauniita paikkoja ja nähtävyyksiä.

Osa niistä on niin vaarallisia, että ne on tarkoitettu vain niille, jotka haluavat extremiä kokeilua; kuten torni nimeltään  ”Kotka lentää ylöspäin”, joka nimettiin näin, koska sen sanotaan olevan niin korkealle rakennettu vartiotorni, että kotkien on lennettävä suoraan ylös päästäkseen sinne sekä  ”Taivaanportaat”, jonka kautta tornille pääsee. Ne ovat todella jyrkät ja kapeat portaat, joiden korkeuskulma on huimat 70-80 astetta. Kokemattoman retkeilijän tulisi yksinkertaisesti välttää tätä osaa.

Jiankousta löytyy myös Zhengbeilou tornin kohdalta alkava reitti, joka päättyy Mutianyun kuuluisimpaan osaa muuria. Tämä osa muuria ei ole myöskään hyvässä kunnossa, se on haastava, mutta et tarvitse kiipeilyvälineitä. Reittiä pitkin löydät myös parhaat näköalat kiemurtelevasta muurista, varsinkin Ox Horn Edgen tornin korkeudelta.

Koko Jiankou alueen vaellus on mahdotonta yhdessä päivässä, jotkut kuitenkin yöpyy muurilla salaa. Zhengbeilou tornin kohdalta alkava reitti soveltuu niille, joiden on tarkoitus vaeltaa muurilla yhden päivän aikana, omassa rauhassa ja ilman turistimassoja. Kesto on noin 4 – 6 tuntia riippuen omasta kunnosta ja vauhdista.  Kerromme lisää meidän kokemuksesta seuraavaksi ja miten sinne pääsee.

Peking – Jiankou, miten mennä?

Matka Jiankou muurille on hieman monimutkainen, mutta jos noudatat meidän ohjeita, joissa kerromme miten mennä Pekingistä Jiankouhun, niin sinulla ei pitäisi olla ongelmia päästä sinne.

Dongzhimen bussiterminaali

Ensimmäinen asia mitä sinun pitäisi tehdä on mennä Dongzhimen bussiterminaaliin (东直门公交枢纽) ja ottaa 916 EXPRESS BUSSI (916快). Jos menet metrolla bussiasemalle niin seuraa kylttejä, joissa lukee ”Bus transfer hall” ja tämän jälkeen löydät seuraavan kyltin, jossa lukee 916 express bussi.

Dongzhimen bussiterminaali, josta lähtee bussi 916 EXPRESS
Dongzhimen bussiterminaali, josta lähtee bussi 916 EXPRESS

Bussi kulkee noin 5-10min välein aamusta klo 5.50 iltaan 19.50 asti ja hinta on 12 YUAN per lippu (2019 vuonna) ja se maksetaan suoraan bussikuskille. Olimme lukeneet, että tähän bussiin saattaa olla pitkiä jonoja, koska tällä bussilla pääsee myös Huairoubeidajie (怀柔北大街) pysäkille, josta vaihdetaan bussiin, joka vie Mutianyulle. Varauduimme tähän ja olimme siksi terminaalissa aamulla jo klo 8.30. Meillä kuitenkin kävi hyvä tuuri ja ei ollut juuri jonoa. Ehkä tähän oli vaikutusta sillä, että olimme Pekingissä heinäkuussa, jolloin ilmasto on kuuma ja turisteja vierailee vähemmän.

Bussilla  916 Yangjiayuan pysäkille(杨家园)

Matka bussilla 916 express Yangjiayuaniin pysäkille kestää noin tunnin. Hyödynsimme tämän ajan ja söimme aamupalaa, jonka olimme napanneet paikallisesta katukioskista ennen terminaaliin menoa. Kyydissä oli muutamia turisteja meidän lisäksi ja kun he jäivät pois tajusimme, että seuraava pysäkki on meidän. Tarkistimme, että olemme varmasti oikeassa paikassa näyttämällä pysäkin nimen kiinaksi bussin työntekijälle, joka oli koko matkan seissyt ja huudellut pysäkkien nimiä. Ja voitte kuvitella, että näistä kuulutuksista ei saatu mitään selvää. Hän ilmeillä osoitti, että olemme perillä.

916 EXPRESS BUSSI (916快) sisältä
916 EXPRESS BUSSI (916快) sisältä
Yangjiayuan pysäkki, jossa nousimme pois 916 express bussista
Yangjiayuan pysäkki, jossa nousimme pois 916 express bussista

Kävele 700 m Yujiayuan pysäkille (于家园)

Pysäkistä lähdimme kävelemään ensin seuraamalla bussin menosuuntaan ja käännyimme sitten vasemmalle ensimmäisestä risteyksestä. Jatkoimme tätä tietä suoraan seuraavaan isoon risteykseen, jossa taas piti kääntyä vasemmalle ja ylittää heti tie toiselle puolelle. Parin sadan metrin päässä löytyy pysäkki Yujiayuan, joka sijaitsee huoltoasemaa vastapäätä.

Ensimmäinen risteys, josta käännytään vasemmalle
Ensimmäinen risteys, josta käännytään vasemmalle
Kävele suoraan Yujiayuan tietä pitkin seuraavaan risreykseen
Kävele suoraan Yujiayuan tietä pitkin seuraavaan risreykseen
Tämän tien puolella sijaitsee pysäkki, jota vastapäätä on huoltoasema
Tämän tien puolella sijaitsee pysäkki, jota vastapäätä on huoltoasema

Bussi H25

Täältä lähtee bussi H25, joka kulkee ainoastaan kaksi kertaa päivässä klo 11.30 ja 16.30. Jos tarkoitus on vierailla muurilla vain päivän ajan, niin täytyy ottaa tuo 11.30 bussi. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää saapua ajoissa paikalle. Meillä oli riittävästi aikaa, joten kun olimme varmistaneet oikean paikan niin lähdimme käymään läheisessä kaupassa. Kello oli jo sen verran ja aurinko lämmitti niin paljon, joten päätimme, että oli kylmän oluen aika.😊

Tämän jälkeen menimme takaisin pysäkille odottamaan bussia ja paikalliset tuijottivat ihmeissään meitä. Voi kun ne tietäisi, miten paljon me ihmeteltiin niiden tapoja. Vähän väliä yksi penkoi nenää ja toinen piirsi maahan liidulla jotain tekstiä ja kolmannet ajoivat ohi skoottereilla, joiden kyydissä oli vaikka mitä jääkaapista lähtien.

Pysäkki Yujiayuan, josta lähtee bussi H25
Pysäkki Yujiayuan, josta lähtee bussi H25

Olimme etukäteen lukeneet, että taksikuskit poistavat H25 bussin kyltin, sillä syyllä, että turistit eivät löydä perille. Tällä ne saavat itse asiakkaita kyytiin. Me ei kuitenkaan nähty takseja ja kylttikin oli paikallaan.

Bussi tuli ajoissa paikalle ja meidän lisäksi kyytiin nousi vain kaksi muuta turistia. Lippu maksoi 8 juania per hlö ja se maksettiin myös kuskille.

KIINAN MUURI, JIANKOU - Bussi 25H tulossa pysäkille.
Bussi H25 tulossa pysäkille

Kohti Xizhazi (西栅子) kylää

Noustuamme bussiin näytimme kuskille pysäkin nimen Xizhazi group 3 ( 西栅子村3), jossa halusimme jäädä pois. Emme kuitenkaan olleet varmoja ymmärsikö hän meitä, mutta toivoimme, että toisetkin turistit jäisivät pois samassa paikassa.

Matka Xizhazi kylään kesti noin tunnin. Maisemat muuttuivat matkalla kaupungista vuoristoon. Jossain vaiheessa tie oli hyvin kiemurteleva ja jyrkkä, joten huomasimme lähestyvämme Kiinan muurin aluetta. Ja niin sen vahvistuikin kun kuski ilmoitti, että jääkää pois.

 

Kävele Nanjili (南吉利) suuntaan

Bussi pysähtyy kahden tien risteyksen varrelle, joista pitää valita alempi tie, josta bussi jatkaa eteenpäin. Tätä tietä pitkin kun kävelee noin 150 metriä tulee vastaan iso sininen kyltti, jossa mainitaan Kiinan muuri. Tästä kohtaa käännyimme vasemmalle ja jatkoimme suoraan Nanjili  group 2 (南吉利2队) kylää kohti juuri asfaltoitua tietä pitkin.

Jiankou. Tie johon bussi H25 pysähtyy ja jonka menosuuntaan päin kävellä
Tie, johon bussi H25 pysähtyy ja jonka menosuuntaan päin kävellä
KIINEN MUURI, JIANKOU. Sillan kohdalta täytyy kääntyä vasemmalle
Sillan kohdalta täytyy kääntyä vasemmalle

Nanjilin kylän kohdalla vastaan tulee vasemmalle puolelle vaalea betonitie, joka nousee lievästi ylöspäin. Vieressä on kylän taloja kummallakin puolella tietä. Jatkoimme tästä eteenpäin risteykseen, jossa epäilimme minne kääntyä, mutta hetken pääteltyämme käännyimme oikealle.

Nanjili kylä, jossa täytyy seurata betonitietä
Nanjili kylä, jossa täytyy seurata betonitietä
Mäen päädyssä käännytään oikealle. Kuvassa nuolen suntaan
Mäen päädyssä käännytään oikealle. Kuvassa nuolen suntaan

Zhengbeilou (正北楼) tornia kohti

Jättäemme Nanjilin kylän taaksemme betonitiekin loppui ja siirryimme hiekkapolulle, jossa huomasimme heti sinisen nuolen maassa. Näin oletimme, että suunta on oikea, ja pystyimme hengittämään rauhassa. Nyt kohteena oli Zhengbeilou torni, josta meidän seikkailu Kiinan muurilla alkoi. Ennen sitä meidän piti vaeltaa ylös vuorta pitkin ja tämä ei ollut maailman helpointa. Oli jo keskipäivä, joten lämpöä oli yli 30 astetta ja tämä kyllä tuntui. Meillä oli todella hiostava olo, joka vaikutti siihen, että kävely oli rankempaa. Vettä oli meillä mukana, mutta tällä menolla alkoi huolestuttaa, että tulisiko vesi riittämään koko vaelluksen ajan.

KIINAN MUURI, JIANKOU – ZHENGBEILOU TORNIN KOHDALTA ALKAVA REITTI
Betonitie päättyy, hiekkapolku alkaa
KIINAN MUURI, JIANKOU – ZHENGBEILOU TORNIN KOHDALTA ALKAVA REITTI
Polku kulkee ylöspäin metsän läpi

Polulla oli jyrkkiä nousuja ja pari vaikeeta risteystä, joissa emme olleet varmoja mihin kääntyä. Yhdessä oli kolme eri vaihtoehtoa, joista kahteen oli maalattu siniset merkit. Päätimme seurata järjellä sitä mikä näytti kuljetummalta. Myöhemmin tuli toinen risteys, jossa oli kaksi eri polkua. Jouduimme tässäkin vähän aikaa pysähtymään ja miettimään mitä reittiä seurata, mutta lopuksi päätimme, että toisessa oli enemmän jalanjälkiä niin jatkoimme siitä. Onneksi matkan päästä meitä vastaan tulikin kolme turistia, joten tämä asia varmisti, että olimme oikealla polulla.

KIINAN MUURI, JIANKOU – ZHENGBEILOU TORNIN KOHDALTA ALKAVA REITTI
Esimerkki kohdasta, jossa vastaan tuli kaksi eri polkua. Nuolet kivessä osoittaa suuntia

Mitä ylempänä olimme sitä kauniimmaksi maisemat muuttuivat. Etäisyydessä jo pystyi tunnistamaan miten muuri erottui vuorien väleistä. Myös alaspäin kun katsoimme niin kaukana näkyi Xizhazi ja Nanjilin kylät.

KIINAN MUURI, JIANKOU. Näköalat korkeudesta. Alhaalla oikealla näkyy Nanjilin kylä
Näköalat ylhäältä Jiankou muurilta. Alhaalla oikealla näkyy Nanjilin kylä

Nämä seikat kertoivat, että Zhengbeilou tornille ei ollut enää pitkä matka. Olimme lähellä saavuttamaan unelmamme päästä Kiinan muurille, joten viimeiset jyrkät ja kiviset mäet eivät enää tuntuneet niin pahalle. Ja yllättäen noin reilu vähän yli tunnin vaelluksen jälkeen meidän eteen ilmeistyi valtavan iso kivinen muuri. Se oli Zhengbeilou torni, jota olimme odottaneet innoillaan, ja josta meidän oikea seikkailu Kiinan muurilla ilman turisteja alkoi.

 

Saattaisit myös pitää näistä:

Vastaa