Phnom Penh on Kambodzan pääkaupunki, joka sijaitsee Mekongin, Tonle Sapin ja Bassac jokien risteyksessä. Kaupungin ilmeessä on säilynyt Khmerin ajan perintö, joka hallitsi osaa Kaakkois-Aasiasta 800-1400 lukujen aikana. Kaupungissa myös näkyy Ranskan kolonialismin perintö, jonka aikana Phnom Penh nimettiin maan pääkaupungiksi. Kaupunkia lopuksi muokkasi sen hetken synkin aika, jonka aiheutti Khmerin rougen hallitus. Tänä päivänä Phonm Penh on modernisoitunut ja länsimaalaistunut unohtamatta sen perinteistä historiaa.

Kaupungissa on paljon nähtävää ja tekemistä, joten haluamme tässä Phnom Penh matkaoppaassa antaa lisää tietoa ja vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita voi ilmestyä, jos ajattelet käydä Kambodzan pääkaupungissa. 

Phnom Penh, miten mennä?

– Lentäen

Voit lentää eri kohteista suoraan Phnom Penhin lentokentälle, joka sijaitsee noin 9 km kaupungista. Phnom Penhin lentokentältä pääset keskustaan näillä vaihtoehtoilla:

 • Taksi. Voit käyttää takseja, joita löytyy suoraan lentokentän sisäänkäynneiltä. Hinnat ovat suurin piirtein noin 12 USD, mikä voi vaihdella riippuen kohteestasi kaupungin keskustassa.
 • Uber. Jos Uber-sovellus on asennettuna puhelimessasi, se voi olla kätevä tapa verrata hintoja paikallisiin takseihin. Joskus voi säästää myös aikaa, kun tilaat Uberin suoraan paikanpäälle, eikä tarvitse lähteä tinkimään hinnoista.
 • Tuk-tuk. Nämä perinteiset kulkuneuvot löytyvät lentokentän ulkopuolelta ja voivat tarjota edullisemman kyydin kuin taksit. Hinnat ovat noin 7USD kieppeillä.
 • Moottoripyörätaksi. Skootterilla kulkeva taksipalvelu voi olla jännittävä vaihtoehto liikkua ja se voi olla halvin vaihtoehto.

– Bussilla

Jos olet kiertämässä Kaakkois-Aasiassa, yksi halvimmista vaihtoehdoista on mennä Phnom Penhiin bussilla sen viereisistä kaupungeista: Siem Reap, Sihanoukville tai Battambang tai viereisistä maista: Vietnam, Thaimaa, Laos.

 • Yksi suosituimmista reitistä on Ho Chi Minh ja Phnom Penh väli. Matka kestää noin 6-7 tuntia ja se maksaa noin 13€. Me teimme tämän reitin Mekong Xpress limousine bussifirmalla.
 • Tunnetuin raja-asema Thaimaan ja Kambodzan välillä on Poipet, jota käytetään yleensä silloin kun matkustetaan Siem Reapiin. Mutta sieltä voi sitten jatkaa matkaa Phnom Penhiin.
  Toinen vaihtoehto on Cham Yeamin raja, joka on etelämpänä ja sen kautta kuljetaan yleensä silloin, jos matkustat Koh Rongista tai Sihanoukvillesta.
 • Riverine (Koh Cheuteal Thom) ja Dom Kralor ovat tärkeimmät rajanylityspaikat Laoksesta Kambodzaan.
Oikealla Mekong Xpress bussi jolla menimme Phnom Penhin

Onko Phnom Penh kallis?

Phnom Pehn pääkaupunki oli meidän mielestä halpa kohde, jopa halvempi kuin Siem Reap. Tietysti jossain turistipaikoissa on hieman ylihinnoittelua, mutta keskimäärin hintataso on edullisempi. Ruokailu on hyvin edullista. Voit syödä alkaen 1USD tai juoda olutta 0,50cnt. Samoin majoitus on edullista.

Kannattaa huomioida että Kambodzassa on kaksi rahayksikköa. Paikalliset rielit ja Yhdysvaltojen dollarit. Turistit yleensä maksavat kaiken dollareilla, koska se on helpompaa, mutta vaihtorahan saat yleensä rielinä, mikä on kannattavampaa paikallisille. He saavat dollarista takaisin enemmän rahaa. Tämä voi tuntua vähän sekavalta, kun ei tiedä kurssia tarkalleen. Pienissa laskuissa ei ole paljon väliä, sillä Kambodza on köyhä maa ja meille pari senttiä tai euroa ei ole niin iso juttu, jos pystymme auttamaan muita. Mutta isommissa laskuissa käteisellä suosittelemme maksamaan suoraan rieleissä jos ei löydy tasarahaa dollareina.

Phnom Penh kaupunki yöllä

Missä yöpyä Phnom Penhissa?

Phnom Penh kaupungissa hotellitarjonta on laaja ja sopiva kaikenlaisiin budjetteihin ja makuihin. Halvin alue on kaupungin vanha osa, palatsin ympäriltä ja keskustorin lähellä. Sieltä löytyy reppureissaajille paljon majoituspaikkoja, kuten Base Villa tai Panorama Mekong Hostel, joissa yhteishuoneesta maksat noin 5€ yö.

Jos haluat modernin hotellin ja hyvään hintaan niin Prampir Makara alue on hyvä vaihtoehto. Sieltä on noin 20 minuutin kävelymatka keskustaan, mutta sieltä löytyy hyviä 3 ja 4 tähden majoituspaikkoja noin 30-50€/yö. Esimerkiksi Eman-Sim boutique hotel tai Orussey One Hotel & Apartment. Näissä hotelleissa on ihanat infinity altaat, joista näkee kaupungin.

Kalliimmat hotellit löytyvät joen rannalta, Sisowath kadulta. Ne sijaitsevat ihan keskustassa ja ympärillä on paljon turistiravintoloita ja -baareja. Muutamia näitä 4 tai 5 tähden hotelleja ovat Harmony Phnom Penh, V Hotel Phnom Penh tai Palace Gate Hotel & Resort, joissa voi saada huoneen alkaen 100€/yö.

Phnom Penh, mitä kannattaa syödä ? 

Kambodzalainen ruoka on myös tunnettu nimellä Khmer ruoka. Tyypilliset ateriat koostuvat tyypillisesti useammasta kuin yhdestä ateriasta, joka on täynnä kontrasti makuja, joihin käytetään paljon mausteita.

Kambodzalainen ruoassa säilyy Khemerin tausta, mutta siihen on myös vaikuttanut vierasmaiden, sekä Thaimaan että Vietnamin ruokakulttuuri. Ranskan kolonialismista on säilynyt tapa syödä myös erilaisia patonkeja. Kambodzalaisten peruselintarvike on riisi. Tonle Sap ja Mekong joista kalastetaan suurin osa ruokakaloista, joita syödään koko Kambodzan maassa.

Tässä on muutamia tyypillisiä Kambodzalaisia ruokia, joita kannattaa kokeilla:

 • Bai Sach Chrouk on paistettua riisiä, joka on tyypillinen Kambodzalainen aamupala. Sach Chrouk Cha Chiu on toinen vaihtoehto tästä ruoasta, joka on tunnettu nimenomaan Phnom Penhissa. Tämä annos sisältää riisiä, kookosmaidossa marinoitua possunlihaa ja lisäksi paistettua kanamunaa, kurkkua, inkivääriä ja sipulikeittoa.
 • Khmer curry on tulinen tyypillinen Kambodzalainen ruoka, jota paikalliset yleensä syövät erikoisissa tapahtumissa tai juhlissa. Punaista currya, kookosmaitoa, kasviksia, limeä, chiliä, joiden lisäksi voi valita nautaa, kanaa tai kalaa.
 • Prahok sisältää jauhettuja ja fermentoituja pikkukaloja, joista tehdään voimakkaan hajuinen kalatahna. Tätä säilytetään useimpia kuukausia ennen kuin sitä syödään.
 • Lok Lak sisältää naudanlihaa tai kanaa, joka on leikattu paloiksi, marinoitu ja haudutettu wokissa ennen tarjoilua salaatin, riisin sekä limen ja mustapippurinkastikkeen kera.
 • Amok on höyrytetty kalaa tarjottuna banaanilehdessä ja se on maustettu kookosmaidolla, limellä ja chilillä.
Kuvassa on Amok ruoan annos

Missä kannattaa syödä?

No esimerkiksi Malis ravintolassa (136 Norodom Blvd) tarjotaan laadukkaita Kambodzan keittiön ruokia, joihin käytetään vanhoja sodanajan reseptejä. Menun setin saa 30USD. Ravintola ei niin hieno, mutta tunnelma on paikallinen. Sovanna ravintola (21 st) tarjoaa erikoisia ja perinteisempiä ruokia loputtomalla ruokalistallaan. Tämä ravintola löytyy läheltä Itsenäisyys monumenttia. Suositellemme myös NGO-ravintoloita, kuten Romdeng, jossa syömällä tuet samalla hyvää tarkoitusta. Esimerkiksi tämä ravintola kuuluu Tree-liitoon, joka kouluttaa ja tukee Kabodzalaisia opiskelijoita.

Me halusimme kokeilla katuruokaa, niin kävimme syömässä Night marketissa. Suosittelemme kokeilemaan tätä ainakin kerran, kun tunnelma siellä on kaikista paras. Tarjolla on erilaisia ruokia, joita voit nauttia paikan päällä istumalla bambumattojen päällä, samalla kun kuuntelet paikallisen artistin laulamista.

Suuri osa turistiravintoloista sijaitsevat Preah Sisowath Quay rannan bulevardissa, jonka ravintolat ovat ihan ylihinnoiteltu ja suuriosa ruuista on länsimaalaisia. Siellä on myös useita baareja, joiden terassit ovat täynnä ulkomaalaisia nauttimassa halvoista drinkeistä. Monissa on joka päivä Happy Hour, jolloin olutta saa 0,50cnt tai drinkkeja 2USD. Turisteille on myös tarjolla risteilyitä Mekong joella, joissa samalla voi nauttia illalisesta hienoilla näkymillä. Esimerkiksi Bopha Phnom Penh risteily ravintola (Sisowath Quay, lähellä Siem Reap lauttaa) on yksi vaihtoehto.

Preah Sisowath Quay bulevardi
Risteily ravintola Tonle Sapin ja Mekong joella

Miten liikkua Phnom Penhissa?

Phnom Penh on aika pieni kaupunki, joten voit kävellä melkein kaikkiin nähtävyyksin. Suuri osa niistä on aika lähellä toisiaan. Joka tapauksessa kadut ovat täynnä tuk-tuk kuskeja, jotka yrittävät tarjoa kuljetusta alituisesti. Ne ovat hyödyllisiä ja halpoja jos neuvottelet hinnat ensin. Voit myös kysyä päivän kiertoajelukuljetuksen, jolloin sama kuski vie sinut niihin nähtävyyksiin mihin haluatte ja sovitte. Toiset kulkuvaihtoehdot on vuokrata skootteri tai polkupyörä.

Phnom Penhin sää?

Phnom Penhin ilmasto on luokiteltu trooppiseksi. Kaupungin kesät ovat paljon sateisempia kuin talvet, mikä on hyvä ottaa huomioon matkasuunntelmia tehdessä. Keskimääräinen vuosilämpötila on 27,7° C. Sademäärä on alhaisin tammikuussa ja eniten sataa lokakuussa. Huhtikuu on vuoden kuumin kuukausi ja puolestaan vuoden alin keskilämpötila on joulukuussa, jolloin on keskimäärin 26,0° C. Lämpötilojen ja sademäärien perusteella paras aika matkustaa on joulu-tammikuu,  jolloin sää on keskimäärin miellyttävimmillään.

Saattaisit myös pitää näistä:

Vastaa